Vrienden maken het verschil

Blijdorp is een van de mooiste dierentuinen van Europa. Maar het kan altijd beter!

De Vrienden van Blijdorp ondersteunen Diergaarde Blijdorp met geld en goede wil. De afgelopen jaren betaalden wij onder meer de nieuwe verblijven voor ijsberen, tijgers, olifanten, gorilla’s en amoerpanters en realiseerden we Amazonica. Ook zorgden wij ervoor dat de okapi’s terug naar de Diergaarde konden komen in een uniek Congobiotoop in het Hart van Afrika, waarin wij ook de onderkomens voor onder meer bosbuffels en penseelzwijnen betaalden.

Daarnaast financierden wij het nieuwe verblijf voor de rode panda’s, de gierenrots, de verbouwing van het Aziëhuis en de koedoestal waar u nu doorheen kunt lopen. En de olifanten slapen met onze steun heerlijk op een nieuwe zandbodem die onze vereniging schonk aan Blijdorp.
Ook dragen wij bij aan natuurbehoudsprojecten van Diergaarde Blijdorp.

In onze meer dan 55-jarige geschiedenis heeft onze vereniging op deze manier vele miljoenen geschonken om de Diergaarde nóg mooier te maken, met meer dan 50 geschonken verblijven.

Een overzicht van onze schenkingen en acties vindt u hier.

Voelt u zich verbonden met Diergaarde Blijdorp? Wilt u meehelpen Blijdorp te vernieuwen? Doe net als ruim 5.000 mensen voor u en word lid van de vereniging Vrienden van Blijdorp of doe een donatie. Dan ondersteunt u Diergaarde Blijdorp en maakt ook u het verschil!

Wij hebben uw hulp nodig bij het verwezenlijken van alle plannen. Uw steun is daarom erg belangrijk!

Word lid

Met uw contributie, donatie en andere giften maakt u het mogelijk om meer ruime, diervriendelijke, verblijven te bouwen in Diergaarde Blijdorp.

Maar er is meer:

  • U kunt mee op dierentuinreis naar andere dierentuinen in binnen- en buitenland.
  • U ontvangt jaarlijks twee vrijkaartjes om ook anderen enthousiast te maken voor Blijdorp.
  • U ontvangt elke drie maanden het Vriendennieuws.
  • In de wintermaanden verzorgen Blijdorp-medewerkers speciaal voor u lezingen.

Als vriend bent u dus altijd goed geïnformeerd over de laatste nieuwtjes van voor en achter de schermen.

Laten we er samen voor zorgen dat Blijdorp die bijzondere oase in Rotterdam blijft!

Promotie

De leden van het promotieteam zijn de ambassadeurs van onze vereniging in de Diergaarde. Zij staan in de winkel en zorgen daarmee voor de broodnodige inkomsten. Zij werven nieuwe leden onder de Blijdorpbezoekers.

Helpt u mee?
Wij kunnen regelmatig nieuwe actieve leden gebruiken om ons promotieteam te versterken! Heeft u per week een paar uur over? Heeft u een enthousiaste inzet en positieve instelling? Help dan mee om de Vrienden nog groter te maken, zodat we Blijdorp nog beter kunnen steunen! Wij zorgen er voor dat u een basistraining krijgt, zodat u nog meer weet over de Diergaarde. En u werkt natuurlijke op de mooiste plek van Rotterdam, met altijd een vers kopje koffie of thee op voorraad. Heeft u interesse? Klik hier voor meer informatie.

Promotie op locatie
Leden van het Promotieteam kunnen onze vereniging en de Diergaarde Blijdorp ook op locaties buiten Diergaarde Blijdorp promoten. Hierbij valt te denken aan braderieën, festivals en andere mogelijke één- of tweedaagse evenementen. Zij doen dit niet alleen door het uitdelen van foldermateriaal (ook van de Diergaarde) maar tevens door een selectie uit het assortiment pluche knuffels en andere dierentuin verwante artikelen uit onze winkel tegen aantrekkelijke prijzen te koop aan te bieden.

Bent u organisator van zo’n evenement en wilt u die opluisteren met onze aanwezigheid, dan nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.

Heeft u per week een paar uur over? Heeft u een enthousiaste inzet en positieve instelling? Help dan mee om de Vrienden nog groter te maken, zodat we Blijdorp nog beter kunnen steunen!

Koninklijke Erepenning voor onze vereniging Vrienden van Blijdorp!

Op zondag 9 november 2014 ontving de vereniging Vrienden van Blijdorp de Koninklijke Erepenning uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. De burgemeester reikte de penning namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander uit aan de Vrienden ter ere van het 50-jarig jubileum in 2013 en de enthousiaste en betrokken inzet van de vereniging. En daar zijn we trots op!

Voorzitter Marcel Kreuger nam de penning en bijbehorende oorkondes namens de vereniging in ontvangst, onder toeziend oog van vele aanwezige leden, die nog niets vermoedend in de zaal naar de eerste winterlezing van het jaar zaten te luisteren.

En toen was daar ineens de burgemeester die het heugelijk nieuws kwam melden. Burgemeester Aboutaleb: “Het is mij een eer en genoegen om namens Zijne Majesteit de Koninklijke Erepenning uit te reiken aan de Vereniging Vrienden van Blijdorp voor een langdurige, substantiële en bevlogen inzet voor Diergaarde Blijdorp.”

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De onderscheiding is in 1965 ingesteld door toenmalig Koningin Juliana.

Naast de burgemeester sprak ook voorzitter Marcel Kreuger zijn trots over de vereniging, de leden en de vrijwilligers uit.

Ook toenmalig Blijdorp-directeur Marc Damen was erg blij met de erkenning voor de vereniging, en nodigde om het te vieren de aanwezigen uit voor een feestelijke borrel na afloop.

Burgemester Aboutaleb ging ook tevreden naar huis en kreeg een mooi Vriendenpakket mee, waarvan hij de Vriendenpet direct opzette.

Tot slot ontving de vereniging ook nog eens een felicitatiebrief van Commissaris van de Koning, de heer Smit.

Burgemeester Aboutaleb

Het is fantastisch om te zien dat de Vereniging Vrienden van Blijdorp zoveel enthousiaste en betrokken leden heeft. Uw vereniging – u allen dus – speelt het elke keer weer klaar om iets fundamenteels te betekenen voor Diergaarde Blijdorp. U doet dit alles op een manier die grote indruk maakt. De vereniging lééft! Dat is overduidelijk.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit zeven personen. Ieder bestuurslid heeft een eigen verantwoordelijkheid binnen de vereniging.

Onze vereniging kent geen beloningsbeleid, omdat alle werkzaamheden op vrijwillige basis worden verricht.

Marcel Kreuger

Marcel Kreuger

Voorzitter

De Diergaarde Blijdorp sprak mij meteen aan. Blijdorp heeft een duidelijke educatieve doelstelling en doet veel voor natuurprojecten. Het is een dierentuin met een visie. ‘De Vrienden’ vormen voor mij een ideale combinatie.

Benjamin Versluijs

Benjamin Versluijs

Penningmeester

Sinds 2017 is Benjamin penningmeester van onze vereniging. Tijdens de ledenvergadering nam hij het stokje over van Arie Bos, zoals door hem betiteld als de "levende legende, die hij niet voorbij wilt streven".

David Verhagen

David Verhagen

Secretaris

Sinds 2015 is David Verhagen secretaris van onze vereniging.
“Het is fantastisch om samen met de vele andere vrijwilligers en onze leden er voor te kunnen zorgen dat we kunnen blijven bijdragen aan de Diergaarde zelf en aan de missie van Blijdorp om een substantiële bijdrage te leveren aan behoud en herstel van biodiversiteit.”

Inge Matheij

Inge Matheij

Tweede secretaris

Inge is in Haarlem opgegroeid en woont in Noordwijk. Zij werkt bij de provincie Noord-Holland op het gebied van monumenten. Zij regelt en organiseert graag.

Bart Noordegraaf

Bart Noordegraaf

Communicatie / PR / Vice-voorzitter

Bart is sinds april 2011 lid van het bestuur en houdt zich voornamelijk bezig met de communicatie en PR van de vereniging. Sinds 2017 is hij tevens vice-voorzitter.

Hans Olthoff

Hans Olthoff

Reiscoördinator

Sinds 2022 is Hans Olthoff reiscoördinator van onze vereniging.

René Huijer

René Huijer

Promotieteam

Al sinds zijn vroegste jeugd zit de belangstelling voor dieren en Blijdorp in het bijzonder bij René ingebakken. Met zijn ouders woonde hij in Blijdorp. Zijn grootste heimweegedachten gaan terug naar de uitkijktoren.

Documenten

  • Statuten  • Huishoudelijk reglement


  • Privacybeleid