Even voorstellen: Rene Huijer

Sinds de Algemene Ledenvergadering van april 2017 is René Huijer bestuurder promotieteam.

Al sinds zijn vroegste jeugd zit de belangstelling voor dieren en Blijdorp in het bijzonder bij René ingebakken. Met zijn ouders woonde hij in Blijdorp. Zijn grootste heimweegedachten gaan terug naar de uitkijktoren. Jammer, jammer, dat die er niet meer is en ook niet meer terugkomt. Dus mocht iemand een wens willen vervullen. Herbouw die uitkijktoren! Er zijn vast nog veel meer mensen die je er blij mee maakt.

En heb je wel iets met beesten, vraag ik hem maar op de man af. “Ja, ik ben vooral geïnteresseerd in de vele verschillende manieren hoe dieren leven. Ik kijk samen met mijn vrouw graag naar natuurseries op de tv. Het is boeiend om te zien hoe ze zich handhaven onder de meest moeilijke omstandigheden. Denk aan een woestijn, waar dan toch weer iets te eten is voor bepaalde dieren.

Een lievelingsdier, nee dat heb ik eigenlijk niet. Ja, de okapi’s dat vind ik prachtige dieren. En lelijk: een wrattenzwijn is voor mij niet bepaald moeders mooiste. In het Oceanium starten we vaak en dan blijven we daar weer veel te lang hangen. Dan kom je eigenlijk te weinig aan de ‘oude’ kant.”

Geraniums zitten er niet in

Sinds een jaar is René between jobs, of juister omschreven, before pensioengerechtigde leeftijd. Officieel moet hij nog een jaartje solliciteren. Zijn loon verdiende René als manager voor een handelsonderneming in las-onderdelen. Tot die ondernemer er mee stopte. Helaas volgde toen ontslag voor hem. Maar lang daarover treuren past niet in de aard van het beestje en stilzitten al helemaal niet. Voor de vrijgekomen tijd was al snel een bestemming gevonden. Vrijwilligerswerk doet René al meer dan twaalf jaar bij de Kringloopwinkel in zijn woonplaats Spijkenisse.

De extra tijd die vrij kwam na het stoppen van zijn werkgever, vult René met Blijdorp. Winkelen zit blijkbaar wel goed bij René, want ook voor de Vrienden werkt hij sinds een jaar als vrijwilliger voor de winkels. Voor de goede orde: “We hebben een winkel en een shop”, legt René me uit. De winkel onder het ooievaarsnet bij de spoortunnel en de shop naast de geheel vernieuwde Terraszaal in de Rivièrahal.

In- en verkopen

Samen met Sonja zorgt hij voor de inkoop, maar ook achter de verkoopbalie zal je hem op vaste dagen, de maandag en woensdag, vaak zien. En ja, zoals dat gaat, er moet ook nog wel eens een gaatje gevuld worden voor een zieke. Dan komen er wat extra uurtjes bij.

Na de leemte die viel na het vertrek als bestuurder van Martin van Brenen, stelde René zich beschikbaar voor de functie bestuurder promotieteam. “Nou ja, bestuurder…” zegt René, “Officieel wel, maar ik voel me meer een coördinator. Die is er om de afspraken met de vrijwilligers voor de winkels duidelijk te krijgen. Kijk, je moet het met elkaar doen.

Ik zal in het begin zeker de kat uit de boom kijken. Luisteren naar mijn collega’s met hun wensen en behoeften. Komt iemand met een idee, dan kijken we met elkaar of het uitvoerbaar is of wellicht nog verder doordacht moet worden. Maar ik wil daar zeker voor open staan. Het veel gehoorde ‘nee, dat hebben we al eens gedaan’, zal ik eerst maar eens terzijde schuiven. We zijn een team, waarbij we elkaars ideeën en wensen moeten respecteren. Daar wil ik me hard voor maken. Mensen doen vrijwilligerswerk met hun hart. Het is niet vrijblijvend. Afspraken dienen nagekomen te worden. Verder doen we het allemaal voor ons plezier. Anders zou je andere keuzes maken.”

Zeg het en klaar!

“Waar ik niet goed tegen kan, is roddelen. Zeg gewoon waar het op staat en houd er dan over op. Laat die oude koeien lekker in de sloot. Dat is niet interessant en bederft de sfeer. Maar ja, het komt nou eenmaal overal voor. Dat is niet speciaal voor het promotieteam. Ik houd van een touwtje met een losse teugel.” Even een eigen roddeltje: René slaagde met de hakken over de sloot voor zijn vrijwilligersexamen. Hij had zich niet genoeg ingelezen in de ideeën die de Diergaarde officieel uit wil dragen. Maar dat zit er nu helemaal goed in, hoor.

Wandelen in de bergen

De vrijdag blijft vrij om samen met vrouw en kinderen, een zoon en dochter, en vier kleinkinderen leuke dingen te doen. Samen wandelen en genieten van de natuur bijvoorbeeld. “De vakanties gaan we vaak naar Oostenrijk. Heerlijk wandelen in de rijke alpenweides.”

Hopelijk mogen de Vrienden op een langdurige relatie rekenen, want met zijn vriendelijke, zelfs wat laconieke aanpak en kennis van zaken mogen we onze handen in elkaar knijpen en betekent René Huijer samen met zijn promotieteam veel voor de Vrienden. En dus voor het welzijn van de dieren in Blijdorp.

Uit: Vriendennieuws 2017-2
Tekst: Gerda Nijssen