Even voorstellen: Marcel Kreuger

Marcel is sinds 1998 bestuurslid van de Vrienden. Hij is begonnen als redacteur van Vriendennieuws (dat doet hij nog steeds) en sinds 2008 voorzitter. Marcel is verder de redacteur van de website.

“De Diergaarde Blijdorp sprak mij meteen aan. Blijdorp heeft een duidelijke educatieve doelstelling en doet veel voor natuurprojecten. Het is een dierentuin met een visie. ‘De Vrienden’ vormen voor mij een ideale combinatie. Het is fijn om deze dierentuin samen met een leuke club mensen te steunen. Binnen het bestuur heb ik het erg naar mijn zin. De vaste zaken zoals de reizen en de lezingen worden gekoesterd en nieuwe ontwikkelingen verwelkomd.”

“Destijds ontmoette ik Marc Damen, toen bestuurslid van de ‘Vrienden’ en nu directeur van Diergaarde Blijdorp, op een van de dierentuinreizen. Hij maakte Vriendennieuws helemaal alleen. Omdat ik wel gemakkelijk schrijf heb ik hulp aangeboden, wat hij graag aannam. Toen hij in 1998 naar Arnhem vertrok voor een baan bij Burgers Zoo, heeft hij mij voorgedragen als bestuurslid.”

Burgers Zoo vormde de basis van Marcel’s interesse voor dierentuinen. Geboren in Arnhem kwam hij als kind al in Burgers. “We gingen dan de hele dag. Met een tas vol sla, brood, etc. Dat kon toen nog. Als ik dan thuis kwam bouwde ik met lego en plastic diertjes mijn eigen dierentuin.” Na de verhuizing naar Rotterdam was de belangstelling voor Blijdorp en contact met de ‘Vrienden’ onvermijdelijk.

“In eerste instantie ben ik getriggerd door de dieren. Vroeger als kind al. De dieren moeten er goed bij zitten. Natuurlijk zijn er ruimtelijke en financiële redenen waarom de verblijven niet altijd optimaal zijn. Ik zie dan liever minder dieren met meer ruimte. Een goede dierentuin straalt die passie uit. Welke dieren er worden gehouden vind ik dan ondergeschikt. Een kameleon kan in principe net zo spannend zijn als een tijger. “

“Het gaat om de fascinatie van het moment. Dat je ergens even bij mag zijn. Ik ga –als het even kan- graag naar Afrika. Die paar seconden dat je even moet stoppen, omdat er een olifant oversteekt. Dat is geweldig! Wat mij betreft moeten dierentuinen proberen dit soort fascinatie-momenten te creëren. Als je de schoonheid van de natuur voelt dan ben je ook meer bereid om je in te zetten voor de laatste stukjes natuur op aarde. Daar gaat het natuurlijk om. We hebben de plicht om zuinig te zijn op de natuur voor onze kinderen en kleinkinderen. De tijd van een kat die de hele dag langs het hek heen en weer loopt is wat mij betreft voorgoed voorbij!”

De Vrienden passen wat Marcel betreft goed in dit plaatje. “Met de Vrienden helpen we Blijdorp in de meest brede zin van het woord. We schenken mooie, diervriendelijke verblijven, maken reclame voor de didactische kant van het verhaal en dragen regelmatig een steentje bij aan de natuurbehoudsactiviteiten van de Diergaarde. Wat wil je nog meer?” “Bovendien hebben we een fantastische groep vrijwilligers die met hart en ziel gaan voor de winkels, de reizen, Vriendennieuws, de website en niet te vergeten de hele administratieve kant van de vereniging. Daar wordt een mens toch blij van!”

Mailcontact: Marcel Kreuger