1997: Gibboneiland (ƒ 500.000,- /€ 227.000,-)

Tijdens een bezoek van het bestuur van de VSB-Bank in 1995 aan Taman Indah, waaraan ook deze instelling een financiële bijdrage heeft geleverd, heeft men besloten Blijdorp 600.000 gulden ten behoeve van de Maleise bosrand te schenken!

Voorwaarde was echter wel, dat het project in 1996 gerealiseerd werd. De directie van Diergaarde Blijdorp ging op zoek naar andere financieringsbronnen en kwam, uiteraard, bij ons als Vrienden van Blijdorp terecht! De Vrienden besloten de Diergaarde 150.000 gulden te schenken voor de aanleg van een apeneiland.

Op 28 juni 1997 werd het eiland geopend. Eerder al schonken de Vrienden het verblijf voor Amoerpanters in het Azië continent. Met het nieuwe geschenk gaven de Vrienden in belangrijke mate vorm aan dit nieuwe biotoop.

Het eiland was in eerste instantie bestemd voor gibbons. De gibbons Saar en Nico hebben ook enig tijd op het eiland gebivakkeerd. Gibbons hebben echter de neiging om luidkeels hun aanwezigheid kenbaar te maken, bij voorkeur bij het krieken van de dag. Dat vonden de bewoners van de Van Aerssenlaan niet zo’n succes. Het gevolg was dat de gibbons werden verplaatst naar Taman Indah. Na de verhuizing van de gibbons wordt het eiland bewoond door een familie baardapen.