1995: Zeeotterverblijf (ƒ 92.000,-/€ 40.000,-)

Op 26 augustus 1995 verzamelden zich ruim 250 Vrienden in Blijdorp om getuige te zijn van de opening van het semi-permanente verblijf naast de buitenverblijven van de mensapen voor zeeotter Chuluugi. Dat was voor die tijd een absoluut record. Een en ander had zeker te maken met de hoge aaibaarheidsfactor van Chuluugi, die in 1995 als vondeling vanuit Alaska naar Rotterdam was gekomen.

Chuluugi werd december 1994 langs de kust van Alaska aangetroffen. Zijn moeder was er niet meer. Het Amerikaanse ‘Fish and Wildlife Service’ probeerde het jong onder te brengen bij diverse dierentuinen in de Verenigde Staten. Dat lukte niet. Het verzorgen van een zeeotterjong is namelijk erg arbeidsintensief en dus kostbaar. Bovendien zijn de vaak agressieve mannetjes moeilijk te plaatsen. Uiteindelijk besloot men het in Europa te proberen.

Blijdorp had interesse. Er was immers een zeeotterverblijf gepland in het te ontwikkelen Oceanium. Alleen kwam Chuluugi wel vijf jaar te vroeg. Er waren nog geen voorzieningen; het Oceanium bestond alleen op papier. In allerijl werd een (eerste) tijdelijk verblijf gecreëerd.

Dankzij een gift van de Vrienden kon kort daarna worden begonnen met het ombouwen van één van de buitenverblijven van de gorilla’s tot een tijdelijk zeeotterverblijf. Best een forse investering, maar zo kon Blijdorp gelijk ervaring opdoen met deze veeleisende dieren en experimenteren met de filterinstallaties die het water schoon moesten houden.

Het verblijf was van alle gemakken voorzien. Er was een plek om een zandbad te nemen. Ook lag er een stuk land in het water, waardoor het dezelfde temperatuur aanneemt als het zeewater. Als hij verkoeling zocht, maar toch op het land wilde zijn, kon hij dat hier vinden. Als hij koeler wilde liggen, dan kon hij terecht in het nachtverblijf dat continu op 12 graden werd gehouden. Verder had Chuluugi de beschikking over 60 m3 water, dat per uur zo’n 2,5 keer gefilterd werd.

Chuluugi zou in 1997 gezelschap krijgen van Eyak, ook een vondeling. Beide dieren verhuisden vervolgens in 2001 naar een nieuw verblijf in het Oceanium. Na het overlijden van Eyak is Chuluugi verhuisd naar Antwerpen. Twee zeeotter-dames uit Lissabon kwamen naar het Oceanium.

Chuluugi is op 31 maart 2010 overleden in Blijdorp. Hij was op bezoek om via kunstmatige inseminatie de twee vrouwtjes te bevruchten. De twee zeeotter dames zijn verhuisd naar een andere dierentuin en daarmee verdween deze mooie soort uit Diergaarde Blijdorp.