1999: Gorilla-buitenverblijf (ƒ 1.000.000,- / € 450.000,-)

In 1993 startten de Vrienden een actie om het benodigde geld bij elkaar te brengen voor een nieuw buitenverblijf voor de gorilla’s. In 1995 was er één miljoen gulden bijeen gebracht!

Doordat de Diergaarde mocht gaan uitbreiden aan de andere kant van de spoorlijn werd het gorillaproject even opgeschoven. Maar uitstel betekende geen afstel: in de zomer van 1999 was het verblijf klaar en konden de gorilla’s heerlijk van de buitenlucht genieten op hun nieuwe perk.

Het gebied is landschappelijk zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt, zowel voor de dieren als voor het publiek. Er zijn hoogteverschillen, zodat de dieren uit elkaars zicht kunnen zitten. Het is aangekleed met bomen, struiken, grassen en kruiden. Heel belangrijk zijn schuilmogelijkheden tegen regen of teveel zon, en warmteplekken. Er zijn diverse verwarmde shelters aangebracht.

Op twaalf plekken in het verblijf zijn zware metalen kisten ingegraven. Hierin zit een emmer met allerlei voedsel voor de gorilla’s. De deksels worden via een zware elektromagneet op hun plaats gehouden. Door middel van schakelklokken kan de stroom op willekeurige momenten van de magneten gehaald worden, en gaat het deksel van de kist open.

Tijdens de opening op 15 juli 1999 bleek dat veel Vrienden hebben uitgekeken naar het nieuwe verblijf. Circa 750(!) Vrienden waren aanwezig om de gorilla’s de eerste stappen op het gras te zien zetten. De aanwezigen genoten van een speciaal programma op deze zwoele zomeravond. Dankzij de hulp van de Afrikaanse winkel ‘Sanaa Africa’, medewerkers van Diergaarde Blijdorp en natuurlijk ons eigen promotieteam was het terrein bij het Kiboko-restaurant omgetoverd tot een ‘Afrikaans’ plein. Onder het genot van speciale Afrikaanse hapjes en drankjes konden de Vrienden luisteren en kijken naar Afrikaanse drummers en dansers. Voor een selecte groep geïnteresseerden vertelde storyteller Samba enkele fantastische Afrikaanse verhalen.