Nieuw makiverblijf geopend!

Vandaag is het nieuwe doorloopverblijf voor de ringstaartmaki’s geopend in het nieuwe Madagaskar-gedeelte naast het Oceanium. Het makiverblijf is gesponsord door onze vereniging, middels een legaat van oud-Vriend Eric Hille.

Vanmorgen werd eerst aan de aanwezige leden (en introducés) door Marjolein van Klei een interessante lezing gegeven over Madagaskar en ringstaartmaki’s. Aansluitend op de lezing vond in het bijzijn van familie van Eric Hille de opening plaats. Via een live-verbinding konden ook alle andere aanwezigen (en iedereen thuis) de opening volgen.

In het nieuwe verblijf kunnen bezoekers door het verblijf lopen, tussen en langs de dieren. Het bezoekerspad leidt langs een (nagemaakte) baobab die dient als schuilplaats voor de maki’s. Er zijn meerdere verwarmde schuilplekken en ook een binnenverblijf waar ze zichtbaar blijven voor publiek. De beplanting, o.a. doornstruiken, lijkt zoveel mogelijk op die uit het oorspronkelijk leefgebied. Op een aantal rotsige punten kunnen de maki’s springen en zonnebaden. Dat laatste doen ze maar wat graag waarbij ze hun buik naar de zon draaien en hun armen spreiden.

Blijdorp ontving twee familiegroepjes uit Apenheul die daar samenleefden in een grote groep. Deze nieuwe groep maki’s bestaat uit zeven volwassen vrouwen en twee jongen en wordt later een gemengde fokgroep. De dieren uit Apeldoorn zijn al gewend aan een doorloopverblijf met bezoekers. De ‘oude’ Blijdorp groep, bestaande uit een aantal vrouwtjes, blijft op de vertrouwde stek op het eiland in de grote vijver. Vanwege de onderlinge rangorde kunnen de nieuwkomers niet zomaar met hen worden gemengd.

Europese dierentuinen hebben een fokprogramma voor deze halfapensoort. In Madagaskar worden maki’s vooral bedreigd door de snelle bevolkingsgroei waardoor hun leefgebied inkrimpt.

Het verblijf is het eerste onderdeel van het project ‘Eilandhoppen’, een beleving waarbij men kennis maakt met diverse kwetsbare eilandbewoners zoals ringstaartmaki’s maar ook galapagosreuzenschildpadden en komodovaranen. Als vereniging bouwen we (verder) mee aan dit project!

16 december 2018