Zesdaagse reis naar Noord-Engeland van 14 mei tot en met 19 mei 2019

GREAT Britains Zoo’s of the North

Net als na California Dreaming nu na Singapore and beyond weer een topreis naar Engeland. In 2014 naar Zuid-Engeland. Nu naar Noord-Engeland. Wij gaan vier dierentuinen en de mooie oude stad Chester bezoeken.

Engeland, het land van sfeer en tradities, is altijd immens populair bij de Vrienden. De reis is opgebouwd om de stad Chester. Welgelegen aan The River Dee ten zuiden van Liverpool. Wij verblijven drie nachten midden in het oude centrum in ‘The Mill Hotel & Spa’. Een groot ‘industrieel’ hotelcomplex gelegen aan het Shropshire Union Canal. De bekende winkel- en uitgaanstraten Frodsham st, Foregate st, Eastgate st en (Lower) Bridge st liggen op loopafstand van het hotel. Het hotelcomplex beschikt over maar liefst vijf eetgelegenheden.

Om zo comfortabel mogelijk te reizen varen we met de P&O van Europoort naar Hull met aan boord alle luxe van deze immense cruiseferry’s. Terug rijden we van de laatste dierentuin door naar Harwich voor de bekende overtocht naar Hoek van Holland. Een echte rondreis met twee verschillende overtochten.

Bijkomende kosten zijn gering. Engeland is iets goedkoper dan Nederland en naast de persoonlijke uitgaven hoeft u slechts rekening te houden met twee diners in Chester en enkele lunches.

Door slechts één standplaats in een goed hotel in een mooie oude stad, met slechts 950 km rijden in Engeland, zonder vroege vertrekken, geen hoogteverschil in alle dierentuinen, is dit een comfortabele en zeer complete reis.

De volgende 4 dierentuinen worden bezocht:

 • Yorkshire Wildlife Park (Doncaster)
 • Chester Zoo (Chester)
 • Blackpool Zoo (Blackpool en facultatief)
 • Twycross Zoo East Midland Zoölogical Society (Atherstone bij Birmingham)

Chester
De binnenstad van Chester wordt beschouwd als één van de best bewaarde vestingsteden van Engeland. Sommige delen van de nog grotendeels intacte stadsmuur dateren uit de eerste eeuw. Ook zijn er nog vele tastbare restanten uit de Romeinse tijd. Chester bezit vele vakwerkhuizen uit een wat latere periode. Beroemd is Chester ook om de winkelstraten Eastgate st. en Bridge st. met wandelpromenades op twee niveaus, The Rows genaamd.

Chester ligt ook aan de beroemde (roei)rivier The River Dee. The Groves is de plaats waar de stad de rivier raakt. Hier bevinden zich vier roeiclubs en in de namiddag is het in de ‘Boathouse’ (pub) goed toeven op de (drijvende) terrassen.

Korte beschrijving van de vier dierentuinen:

Yorkshire Wildlife Park


Deze nieuwe – pas in 2009 geopende – dierentuin is 110 hectare groot. Echter op dit moment is veertig hectare in gebruik. De verblijven zijn enorm, maar eenvoudig. Bekend zijn zij geworden met opvang van grote dieren. Zo hebben zij goede publiciteit gehaald in 2010 met de opening van ‘Lion Country’ en de redding van dertien leeuwen uit een Roemeense dierentuin. In 2014 is één van de grootste projecten geopend: ‘Project Polar’ voor vier ijsberen. Hier vinden we de enige ijsberen in Engeland en met 4,2 hectare is dit één van de grootste ijsberenverblijven van de wereld. In totaal zijn er acht thema’s. Allemaal eenvoudig opgezet, maar de oppervlakte maakt veel goed. Een echte buitentuin met voor ons een heel speciaal programma.

Chester Zoo


De absolute nummer één van Engeland en één van de beste dierentuinen van heel Europa! Bekend ook van de langlopende tv-serie ‘The Secret Life of the Zoo’. Het grondoppervlak is enorm en hiervan is ‘maar’ 57 hectare ontwikkeld. Een mix van oud en nieuw. Ook hier weer enorm grote verblijven. Op 13 juli 2015 vond de opening plaats van ‘Islands at Chester Zoo’. Een project van € 50 miljoen, vormgegeven door het beroemde landschaps/belevingsarchitectenbureau dan pearlman. De jaren daarop werden de bezoekersaantallen omhooggestuwd tot boven de 1,9 miljoen! De vele bijzondere diersoorten, spectaculaire verblijven, passie voor natuurbehoud – Act for Wildlife – en de vele enthousiaste medewerkers maken dit tot een top dierentuin.

Blackpool Zoo


Een relatief jonge dierentuin in de populaire badplaats Blackpool. Pas in 1972 geopend op het terrein van een militair vliegveld. Nog steeds zijn een aantal omgebouwde hangars aanwezig die naar de militaire historie verwijzen. Hoewel maar veertien hectare groot, oogt deze tuin veel groter. Ook hier weer grote verblijven. Zo heeft Blackpool Zoo het grootste zeeleeuwenverblijf in het Verenigd Koninkrijk. In het oog springende vernieuwingen zijn ‘Orangutan Outlook’ uit 2014 en natuurlijk het in 2018 geopende grootste project ooit: ‘Project Elephant Base Camp’.

Twycross Zoo


Een in 1963 door Molly en Nathalie opgerichte primatentuin. Deze redelijk grote dierentuin met 32 hectare heeft nog steeds een grote collectie primaten, maar is nu een volwaardige dierentuin. In 2019 komt er een geheel nieuw tijgerverblijf bij. Helaas heeft Twycross in 2018 afscheid genomen van de olifanten. Deze ‘Twycross olifanten’ hebben we de dag ervoor wel kunnen zien in het nieuwe olifantenverblijf van Blackpool Zoo. De top van Twycross Zoo: ‘Himalaya’ en ‘Gibbon Forest’.

Het reisprogramma van dag tot dag:

 1. Dinsdagmiddag 14 mei 2019 om 17.45 uur verzamelen bij de bus opstelplaatsen van metrostation Capelsebrug. Om 18.00 uur vertrek naar de Beneluxhaven in Europoort. Inschepen op de P&O Pride of Rotterdam/Hull en een uitgebreid dinerbuffet aan boord. Overnachting aan boord in hut accommodatie.
 2. Woensdag 15 mei 2019 uitgebreid ontbijtbuffet aan boord. Ontschepen met de eigen Contiki bus en vervolgens vertrek naar Doncaster voor een bezoek aan Yorkshire Wildlife Park (80 km). Aankomst rond 09.00 uur. Dat is voor openingstijd. Speciaal voor ons gaat de tuin eerder open en krijgen we een speciale rondleiding met tot besluit koffie. Om 14.00 uur vertrek naar Chester. Aankomst in de late namiddag. Inchecken in ons hotel voor de komende dagen en de rest van de middag en avond vrij te besteden. (162 km).
 3. Donderdag 16 mei 2019 vertrekken wij om 09.30 uur naar Chester Zoo. Chester Zoo sluit om 17.00 uur, maar niet voor ons. Midden in de tuin staat de monumentale ‘Oakfield Manor’ uit 1885. De plaats waar Chester Zoo begon in 1931. Hier worden wij om 17.00 uur ontvangen met een drankje gevolgd door een diner. Na afloop terug met eigen bus naar ons hotel. Avond vrij te besteden (2 x 5 km).
 4. Vrijdag 17 mei 2019 een vrije dag om Liverpool en/of Chester stad te bekijken. Facultatieve excursie naar de Blackpool Zoo. Om 08.30 uur vertrek naar Blackpool Zoo. Om 16.30 uur weer vertrek naar Chester. Avond in Chester vrij te besteden (2 x 120 km).
 5. Zaterdag 18 mei 2019 vertrek om 08.30 uur naar Atherstone net ten oosten van Birmingham voor een bezoek aan Twycross Zoo (140 km). Om 14.30 uur vertrek naar Harwich met onderweg nog een dinerstop in een pub/restaurant. Inschepen aan boord van de Stena Hollandia/Brittanica en overnachting aan boord in hut accommodatie (265 km).
 6. Zondag 19 mei 2019 aankomst in Hoek van Holland. Aan boord nog een uitgebreid ontbijtbuffet en ontschepen met onze eigen Contiki bus en vertrek naar Capelle aan den IJssel (Capelsebrug).

Kosten
€ 700 gebaseerd op een arrangement in een 2-persoonskamer. Niet-leden betalen € 47,50 extra en zijn daarmee automatisch lid voor het komende jaar. Voor een 1-persoonskamer en een eigen hut geldt een toeslag van € 175.

In de reissom zijn begrepen:

 • Vervoer per eigen touringcar van metrostation Capelsebrug – Beneluxhaven Europoort en Hoek van Holland – Capelsebrug.
 • Overtocht met de P&O van Europoort naar Hull en de overtocht van Harwich – Hoek van Holland met de Stena line. Tweemaal overnachting in een binnenhut.
 • Zowel op 15 mei als 19 mei een ontbijtbuffet aan boord.
 • Uitgebreid dinerbuffet aan boord van de P&O op 14 mei.
 • Al het vervoer met eigen touringcar conform het programma.
 • Lokale belastingen, tol en parkeergelden.
 • Drie nachten in The Mill & Spa hotel in Chester op basis van logies/ontbijt.
 • Een diner in The Oakfield Manor in Chester Zoo op 16 mei inclusief één drankje vooraf en een diner onderweg naar Harwich op 18 mei.
 • Toegang tot alle dierentuinen conform het programma m.u.v. Blackpool Zoo (€ 25).
 • Fooi voor de chauffeur.
 • Een busfolder.

Niet inbegrepen zijn:

 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Facultatieve excursie naar Blackpool Zoo (€ 25).
 • Persoonlijke verzekeringen zoals annuleringsverzekering, reis en/of ongevallenverzekering.

Wat is verder van belang
Voor deze reis dient u te beschikken over een geldig paspoort of een geldige ID-kaart. Het minimumaantal deelnemers is 35. Er is een maximumaantal van 48 deelnemers.

Boeken van deze reis
Deze reis is volgeboekt! Voor de reservelijst kunt u contact opnemen met Peter Biesta.