2002: Verblijven voor bizons en manenwolven (€ 90.000,-)

Op 27 april 2002 was het een drukke dag voor de Vrienden: de algemene ledenvergadering én de feestelijke opening van de door de Vrienden gesponsorde verblijven voor bizons en manenwolven. Met deze twee nieuwe verblijven kreeg het nieuwe Amerika-deel een duidelijk gezicht. Dat het verblijf van de manenwolven nog niet af was en het weer niet erg mee zat kon de pret niet drukken. Want ondanks het herfstachtige weer waren er circa 200 Vrienden aanwezig.

De opening had een indiaans tintje. Indianen zijn tenslotte het verbindende element tussen Noord- en Zuid-Amerika. Na de vergadering konden de aanwezige Vrienden rondkijken op een indiaanse markt. Bij diverse kramen konden mensen informatie krijgen over de levenswijze van indianen. Ook waren er allerlei beeldjes en indiaanse kunstvoorwerpen te koop. De kleintjes konden zich laten schminken als een echte indiaan en in één van de tipi’s (een indianentent) bij het bizonverblijf werden allerlei spannende verhalen verteld.

Het nieuwe bizonverblijf heeft een oppervlakte van 6.100 m2 en is daarmee veel groter dan het vorige. Er is veel aandacht besteed aan de zichtbaarheid. Hoewel er forse heuvels in het verblijf zitten, zijn de dieren vanaf twee grote kijkplekken zonder tussenkomst van dikke balken goed te zien. Hier wordt de scheiding gevormd door een soort wildrooster. De rest van de omheining wordt gevormd door een nieuw soort hek. Dit hek is nauwelijks zichtbaar en bestaat uit vier meter hoge palen met dun gaas en een schrikdraad op neushoogte. Het geld om het verblijf aan te leggen gaat overigens niet alleen in het hek en de stallen zitten, maar vooral de drainage (tsja, we zitten nou eenmaal in Rotterdam) en alle kabels zijn een dure grap. De bijdrage van de Vrienden was dan ook zeer welkom.

Behalve voor de bizons is er door de Vrienden ook voor de manenwolven voor nieuwe huisvesting gezorgd.