1994: Taman Indah (ƒ 1.000.000,- /€ 450.000,-)

Op 9 mei 1994 werd Taman Indah samen met Prins Bernhard geopend. Onder het motto ‘Maak je dik voor de dikhuiden’ hebben de Vrienden enkele jaren actiegevoerd om bij te kunnen dragen aan een geheel nieuw dikhuidencomplex in het destijds nieuw te ontwikkelen Azië-gedeelte

De Vrienden stelden het toenmalige recordbedrag beschikbaar van 1 miljoen gulden (450.000 euro) en legden daarmee een stevige financiële basis voor het nieuwe gebouw in het Azië continent.

De huisvesting van de belangrijkste bewoners, de olifanten, was destijds baanbrekend. De kettingen waren verleden tijd. En vanaf die tijd konden ’s avonds en ’s nachts de olifantenkoeien vrij rondwandelen in het binnenverblijf. Desgewenst kunnen met hydraulische palen afscheidingen worden gecreëerd, waarbij lichamelijk contact tussen de olifanten mogelijk blijft.

De nieuwe manier van het houden van olifanten wierp meteen z’n vruchten af. Anders dan in het verleden richten de olifanten zich helemaal niet meer op het publiek. Ze zijn met zichzelf bezig. Dan leidt tot een veel natuurlijker gedrag. Het is dan ook bijna een logisch gevolg dat het experiment om de koeien voortaan in de groep te laten bevallen een groot succes bleek.

Ook nieuw was dat de stallen niet alleen goed toegankelijk zijn voor het publiek, maar ook prachtig zijn afgewerkt. Je loopt niet langer een stal binnen, maar je wandelt door een soort biotoop met ook verblijven voor de kleinere bewoners.