2010: Gierenrots (€ 500.000,-)

Op 10 juli 2010 openden de Vrienden de ‘Gierenrots’, een grote volière voor onder meer gieren en maraboes. De volière maakt het beeld van de Afrikaanse savanne af. Je kunt geen Afrikaans continent maken zonder gieren. Toen in 2005 in Italië 200 Afrikaanse roofvogels in beslag werden genomen heeft Blijdorp daarom direct aangeboden een deel van de vogels een goede plek te geven.

Het verblijf heeft een belangrijke educatieve functie. Het gaat heel slecht met de gieren in de wereld. Vooral in Azië is de situatie dramatisch, maar ook in Afrika gaat het bergafwaarts. De gieren in Blijdorp fungeren als ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild.

De stalen palen in het verblijf zijn een verhaal apart. De palen moeten lang mee gaan, dus houten palen zijn minder geschikt. Maar het moesten ook weer geen stalen palen zijn met een enorme betonfundering. Zo zwaar is het net niet. Uiteindelijk kwam men op het idee om (oude) lantarenpalen te gebruiken, of palen die de bovenleiding van de tram op haar plaats houden. De RET werkte mee en doneerde een grote hoeveelheid tweedehands palen (recycling!).

Ook voor de trekdraden werd een leuke oplossing bedacht: gladde zwarte kunststofkabels die samen met het zwarte net mooi wegvallen tegen de achtergrond. De grote kunstrots is een ware blikvanger. Bovenin de rotsen zijn warmtematjes verwerkt, zodat de vogels op koude dagen niet met hun poten vastvriezen aan de rots.