2009: Stellerzeearendenvolière (€ 50.000,-)

Op een stralende zaterdagmiddag, na afloop van de algemene ledenvergadering van 19 april 2009, openden enige honderden leden het nieuwe verblijf voor de stellerzeearenden. Het verblijf ziet er prachtig uit, zo aan het water. Na de ijsberen was dit het tweede verblijf van de Vrienden in Artica.

Het was een bijzondere opening. De dieren waren net verhuisd, dus nog een beetje nerveus. Om die reden was besloten om zo min mogelijk geluid te maken. De speech bleef achterwege en het applaus werd vervangen door wapperen met de handen. Dat leverde een heel speciaal plaatje op!

In hun nieuwe verblijf hebben de stellerzeearenden de beschikking over een grote volière die zich deels uitstrekt over het water. De forse hardhouten palen die het grote net omhoog houden zijn hergebruikte meerpalen uit de Rotterdamse haven. Deze meerpalen hebben tientallen jaren dienst gedaan en werden voor dit doel in de lengterichting doorgezaagd en geschild zodat ze er nu weer als ‘nieuw’ uitzien. Om die reden hebben deze dragende delen van de volière het FSC keurmerk verkregen.

De stellerzeearend is één van de acht soorten zee- en visarenden. Met zijn spanwijdte tot 2,5 meter en een gewicht tot zelfs 10 kg is het één van de zwaarste roofvogels ter wereld. De andescondor is nog wat zwaarder: tot wel 12 à 13 kg. Zoals de naam al doet vermoeden leven zeearenden dicht bij de kust om vis te vangen. De stellerzeearend is aan de kusten van oostelijk Siberië te vinden, rondom het schiereiland Kamtsjatka en het mondingsgebied van de rivier de Amoer.