Wij blijven Blijdorp steunen!

De vereniging Vrienden van Blijdorp geeft de komende jaren extra financiële steun aan Diergaarde Blijdorp. De Vrienden willen voorkomen dat belangrijke onderhoudsklussen of opknapbeurten van verblijven blijven liggen. Normaal gesproken steunt de vereniging de bouw van nieuwe verblijven, maar nu wordt het accent iets anders gelegd: directe steun voor onderhoud en dierenwelzijn. Daarom wordt de komende tijd ingezet om extra geld te werven. Ook kan gerekend worden op bestaande leden en de verkoop van souvenirs in de VriendenBazaar in Blijdorp zelf. Hopelijk kunnen ook vele nieuwe leden worden ingeschreven. Er komt naast de bijdrage van de Vrienden meer geldelijke hulp voor Blijdorp, onder andere een lening vanuit de gemeente Rotterdam. Deze lening is er vooral op gericht om de continuïteit van de Diergaarde te waarborgen. De Vrienden hopen met hun donaties het verschil te maken.

De afgelopen zomer is 75.000 euro door leden en donateurs opgehaald om onder andere het perk van de zwarte neushoorns, een bedreigde diersoort, op te knappen. Het onderkomen is dan in orde voor de geboorte van een kleine neushoorn in oktober/november. Ook het visayawrattenzwijnenverblijf kan worden opgeknapt en bij het Natuurbehoudscentrum wordt een leegstaand stuk verbouwd tot zoetwaterbassin voor bedreigde zoetwaterchicliden uit Madagaskar. Door geld aan de Diergaarde te geven wordt ook de continuïteit van natuurbehoudsprojecten van Blijdorp gewaarborgd. Daarnaast adopteerden de Vrienden op 18 september, een dag voor haar 50e verjaardag, olifant Irma.

Daar blijft het niet bij. De Vrienden sparen nu verder voor de eerste stappen in het verbeteren van het olifantenperk. Er wordt een extra deur in het binnenverblijf gemaakt zodat de olifanten grotendeels zelf de keuze hebben om naar binnen of naar buiten te gaan. Een hele opgave, want de deur moet niet alleen sterk, breed en hoog zijn, maar ook nog eens worden aangelegd in een dragende betonconstructie.
Ook kan met hulp van leden en donaties een wat stillere hoek van de Diergaarde omgetoverd worden tot een botanische bijenvallei. De vallei moet op het voormalige wolvenperk nabij de oude ingang komen. Die twee projecten kosten in totaal ongeveer 250.000 euro en dat bedrag wordt de komende tijd bijeen gespaard.

Voorzitter Marcel Kreuger: “In deze financieel moeilijke tijd is het zaak samen de schouders eronder te zetten. We zijn blij met de steun die de Diergaarde vanuit allerlei hoeken krijgt, maar wij willen ook extra bijdragen aan zaken die geen uitstel dulden en anders blijven liggen. Gelukkig kunnen wij als vereniging al sinds 1963 op zeer trouwe leden rekenen en daarnaast ontvangen wij ook de nodige donaties.
Daarmee willen we juist nu in deze tijd in goed overleg met de Diergaarde bijdragen aan die klussen. We starten met de olifanten en de bijenvallei. Je kan zaken soms wel uitstellen, maar dat zorgt er alleen maar voor dat het in de toekomst nog duurder wordt die weer op te pakken. En om bezoekers te blijven trekken moet een dierentuin in beweging blijven. Ook kan er soms worden gezorgd dat dieren het nóg beter naar hun zin hebben in Rotterdam, zoals bij de aanpassingen in het olifantenonderkomen. Dat is gewoon een kwestie van nu doen, niet later.”

Via onze vereniging kunt u bijdragen aan mooie verblijven in de Diergaarde en aan natuurbehoud! Word lid of doneer!

28 september 2020