Noot

Maandag 15 januari
De reis naar Azië is dit weekend volgeboekt. boeken kan niet meer. alleen plaatsing op de wachtlijst. Daartoe moet men zich melden bij Peter Biesta.

Zoos, rainforest and river safaris

17 september 2018 tot en met 1 oktober 2018

Prijs: € 2.275 per persoon. + € 2,50 calamiteitenfonds.

Eénpersoonskamer toeslag € 500. Indeling is mogelijk om zo de hoge toeslag te vermijden. Niet leden dienen eerst lid te worden (€46).

Op naar Azië! Na de populaire jubileumreis ‘California Dreaming’ in 2013 vieren we in 2018 ons 55-jarig jubileum met al weer een spectaculaire reis: Singapore and beyond! We gaan naar ‘the Far East’. Deze 15-daagse reis is tot stand gekomen in samenwerking met FOX verre reizen van ANWB en is exclusief voor de leden van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

De reis brengt u in een andere wereld waar we diverse dierenparken én dierenopvangcentra bezoeken. U komt onder andere in Kuala Lumpur (Maleisië), Singapore én Borneo. Wij bezoeken twee echte dierentuinen, twee thema-dierentuinen, twee (grote) vogelparken en één super aquarium. Daarnaast brengen we een bezoek aan een olifantenopvangcentrum én het orang-oetan ‘Semonggok Rehabilitation Center’. Ook bezoeken we de neusapen in het Bako National Park.

Azië ontdekken en dierenparken bezoeken, zowel dierentuinen als echte natuur. Een perfecte combi dus! Lees de gedetailleerde informatie hieronder.

De reis

We reizen in een relatief klein gebied met weinig reistijd. Er is gekozen voor twee directe -non-stop- KLM vluchten. De twee ‘binnenlandse’ vluchten naar en van Kuching vinden in de loop van de ochtend plaats. Dus in de middag hebben we nog tijd om Kuching en Singapore te ontdekken. Terug vertrekken we uit Singapore in het begin van de nacht. U heeft dan de hele dag vrij om Singapore verder te beleven. Met maar vier hotels is het een hele rustige en comfortabele reis.

De reis biedt veel individuele vrijheid. Zo is er in Kuala Lumpur een extra vrije dag voor de talloze bezienswaardigheden of om zelf nog een favoriete dierentuin te bezoeken. In Singapore gaan we nog een stapje verder. Singapore is een rijke eilandstaat met een beperkt aantal toegelaten privéauto’s. Daarvoor in de plaats is er een uitgekiend openbaar vervoerssysteem met bussen en metro’s (MRT). Op de luchthaven van Singapore ontvangt iedereen een ‘ov-chipkaart’ met saldo. Wel hebben wij gezamenlijke bus transfers naar de dierentuinen. Ieder voor zich bepaalt hoe lang hij/zij in de dierentuin blijft en gaat in de middag met bus/metro weer terug. Efficiënt, veilig en bovenal ook leuk.

Een reis die voor iedereen, die zonder hulpmiddelen kan lopen, geschikt is.

 

Het gebied

Maleisië is één van de rijkste landen van het Verre Oosten. Singapore gaat in de overtreffende trap. Singapore is niet alleen één van de rijkste landen van de wereld, maar ook het schoonste en veiligste land van de wereld! Landen met een welvaart die gelijk of hoger ligt dan in Nederland. Het gebied ligt bijna op de evenaar op zeeniveau. Wij krijgen dan ook te maken met een warm tropisch klimaat. Van oorsprong was het gebied bedekt met primair tropisch regenwoud. Rondom Kuching is dit nog grotendeels intact. In Singapore is nog een klein deel daarvan intact. Dit houdt in dat het nooit koud is! Reken op temperaturen gemiddeld tussen de 25°C en 30°C. met een hoge luchtvochtigheid.

Hotels en diners

De hotels zijn, zoals u gewend bent van de meerdaagse reizen, zorgvuldig geselecteerd op ligging en prijskwaliteit verhouding. Zie voor de details op de FOX website onder het kopje ‘Hotels’.

In deze reis zijn alle twaalf ontbijten, twee lunches en drie diners inclusief. Twee diners zijn in het Permai Rainforest Resort en één diner in de Night Safari in Singapore. In de steden Kuala Lumpur, Kuching en Singapore zijn in de buurt van onze hotels talloze dinermogelijkheden.

Dé manier om in Singapore uit eten te gaan op typisch lokale wijze is door een hawker centre te bezoeken. Binnen deze overdekte eetmarkten kun je van vrijwel alle Aziatische keukens genieten. Net als bij food courts in grote winkelcentra koop je hier je eten bij de kraampjes en kun je daarna gaan zitten waar je wilt. Goed en goedkoop. Een populair hawker centre in hartje Singapore is Lau Pa Sat, dat 24 uur per dag geopend is. Ook Food Street in Chinatown (Smith Street) is zo’n stek die je niet mag overslaan.

 

De steden

Kuala Lumpur

De hoofdstad van Maleisië telt 1.8 miljoen inwoners. De architectuur is een mix van Chinees, Maleis, koloniaal en de laatste twintig jaar moderne hoogbouw. ‘s-Avonds is Chinatown de plaats om te zijn met allerlei eetstalletjes en restaurants. Een absolute must om te zien zijn de Petronas Twin Towers. Dit icoon van Kuala Lumpur heeft wereldfaam en was jarenlang het hoogste gebouw van de wereld. Het is onmogelijk om deze twee – 452 meter – hoge torens over het hoofd te zien.

Kuching

Een regenwoud stad in Sarawak op het Maleisische deel van Borneo is met 166.000 inwoners aanmerkelijk kleiner dan Kuala Lumpur. Bezoek hier het Esplanada Waterfront. Dé activiteit om te doen is een River Sunset Cruise.

Singapore

Het kleinste en rijkste land van Zuidoost-Azië met bijna 6 miljoen zielen. In tegenstelling tot Maleisië is de bevolking voor ¾ Chinees. Singapore bestaat overwegend uit moderne hoogbouw met daartussen nog spots met oude Chinese of Maleise huizen. Spots in Singapore die u moet zien zijn de grote beroemde winkelstraat Orchard Road met nog een stukje historie bij Emerald Hill St. Het compacte historische Chinatown met ’s-avonds de ‘food Street’ (Smith St) en de levendige Chinatown Street Market. Een spectaculaire avondwandeling is langs de Singaporerivier van Clarke Quay, Boat Quay naar Merlion. Little India is klein maar zeker een kort bezoekje waard. Liefhebber van (tropische) tuinen? Naast de vele parken bezit Singapore ook een 74 ha. grote botanische tuin. Deze geldt als één van de beste en mooiste van de wereld. Nog groter en spectaculairder zijn natuurlijk: Gardens by the Bay. Alles valt in het niet bij de grootste attractie van het verre oosten: Marina Bay Sands! Dit complex heeft maar liefs € 8 miljard gekost! Daarachter liggen de 101 ha. grote Gardens by the Bay. Google zelf maar eens op deze namen en sta versteld wat men kan creëren als geld nauwelijks een rol speelt.

 

De dierentuinen

De tropen hebben wel veel natuur, maar weinig dierentuinen. We bezoeken de beste. De Negara Zoo in Kuala Lumpur kan nog als gemiddeld omschreven worden. De andere tuinen zijn eerste klas tot top. De tuinen zijn niet overdreven groot. Kleiner dan in Californië. Alle dierentuinen in Singapore m.u.v. het S.E.A. Aquarium behoren tot één organisatie: Wildlife Reserves Singapore www.zoo.com.sg. De Singapore Zoo, Night Safari en River Safari liggen aan elkaar geschakeld in het Mandai regenwoud op de oever van het ‘Upper Seletar Reservoir’. Een prachtige setting ver van de stadsdrukte. Het Yurong Bird Park is een buitenbeentje en ligt in een mooi parklandschap in het westen van Singapore (Boon Lay/Yurong). Een prachtig park dat gaat verdwijnen! Wildlife Reserves Singapore gaat alle parken concentreren in het Mandai gebied. Op dit moment kunnen de bouwactiviteiten voor het nieuwe vogelpark starten!

Onderstaand de te bezoeken tuinen in het kort:

1.Negara Zoo Kuala Lumpur (www.zoonegaramalaysia.my)

In 1963 geopend en 45 ha. groot. Daarmee is het de grootste dierentuin van deze reis, maar qua ontwikkelingen niet de modernste. Hoewel… er is een groot indoor reuzenpandaverblijf met zelfs een in 2015 geboren panda!

2. Kuala Lumpur Bird Park (www.klbirdpark.com)

In 1991 geopend met de grootste doorloopvolière van de wereld! Dit vogelpark is maar 8 ha. groot, maar het heeft goede groene buren in de vorm van het Butterfly Park Kuala Lumpur en twee botanische tuinen.

3. Singapore Night Safari

In 1994 geopend als de eerste nachtdierentuin van de wereld. Een 42 ha. grote eerste klas dierentuin en een geweldig concept. Een dierentuin die opengaat als andere tuinen gaan sluiten. Het park is heel doordacht opgezet met een tramsafari die het hele park bestrijkt en vier geschakelde wandelsafari’s. Wij hebben de haast onmogelijk taak om tussen 19.30 uur en 00.00 uur de tramsafari te nemen, alle trails te lopen en nog de shows bij te wonen. Door dit unieke concept, de heerlijk constante temperatuur van 26° C, kunstmatige maanverlichting zodat afscheidingen nauwelijks zichtbaar zijn, is dit mijn favoriete dierentuin.

4. Singapore Zoo

Ook wel ‘The Day Zoo’ genoemd. In 1973 opgezet als een 28 ha. grote ‘open’ zoo met enkel natuurlijke afscheidingen. Door de mooie ligging in een secundair regenwoud aan het meer wordt Singapore Zoo wel beschouwd als ‘Worlds Best Rainforest Zoo’. Bijzonder fraai zijn de ‘Treetops Trail’, ‘Fragile Forest’ en ‘The Great Rift Valley of Ethiopia’. Misschien wel het mooiste: de tientallen orang-oetans in ‘Free-Ranging Orang Utan’.

 5. Jurong Bird Park

Een in 1971 geopend vogelpark. Dit keer geen regenwoudpark maar een tropisch parklandschap. Met 20.2 ha. is het iets kleiner dan het Weltvogelpark Walsrode. Door de uitbundige tropische tuinen oogt het wel een stuk spectaculairder dan het Noord-Duitse vogelpark. Spectaculair zijn de grote doorloop volières. ‘Lory Loft’ en met name de ‘Waterfall Aviary’ – met een waterval van 30 meter hoog – zijn de grootste. Dit is waarschijnlijk de laatste gelegenheid om dit grote beroemde vogelpark te bewonderen. Over een aantal jaren komt er een nieuw – kleiner – vogelpark in het Mandai gebied.

6. River Safari

Pas in november 2012 geopend en daarmee de nieuwste tak van Wildlife Reserves Singapore! Het park, ingeklemd tussen de Zoo en de ‘Nightsafari’, is met 12 ha. eerder aan de bescheiden kant. Voor velen zal dit park ook niet dagvullend zijn. De tuin is aangelegd als een ‘all weather’ zoo. Bijna alles gaat met overdekte boardwalks. Zoals de naam al zegt worden wereldrivieren als thema gebruikt. Ja hoor! Ook Singapore heeft reuzenpanda’s. In het themagebied ‘Yangtze river’ is de ‘Giant Panda Forest’. Een gekoelde hal met bamboe en een dennenwoud met natuurlijk de reuzenpanda’s.  De twee grootste aquaria zijn ‘Amazon Flooded Forest’ met zeekoeien en ‘the mother of all rivers’; de Mekong. De topattractie is wel ‘Amazon River Quest’. Een boottocht over een (tamme) wildwaterbaan langs Amazonedieren. Echt niet alleen voor kinderen!

7. S.E.A. Aquarium

Ook dit aquarium is pas in november 2012 geopend en is onderdeel van het ‘Resorts World Sentosa’. Gelegen op het toeristisch Sentosa eiland. Bij de opening was dit het grootste aquarium van de wereld. Met 45 miljoen liter water en meer dan 100.000 vissen vallen Blijdorps ‘Oceanium’ en Burgers ‘Ocean’ helemaal in het niet. Het grootste aquarium heeft een inhoud van 18 miljoen liter en een ruit van 36 meter breed bij 8,3 meter hoog! Om het nog spectaculairder te maken zijn er ook nog een restaurant en een hotel onder water! De 10 thema’s richten zich voornamelijk op de zeeën in Zuidoost- Azië. De twee toppers zijn ‘Strait of Karimata & Java Sea’ en ‘Open Ocean’. Adembenemend!

Daarnaast bezoeken we nog het olifanten opvangcentrum ‘Kuala Gandah’ en vanuit Kuching het orang oetan ‘Semonggok Rehabilitation Center’. Ook in Borneo bezoeken we nog een hele dag het Bako National Park.

 

Aanmelding van de reis:

Aanmeldingen lopen via een boekingsaccount bij FOX.

https://www.fox.nl/maleisie/rondreizen/15-daagse-incentive-rondreis-maleisie-en-borneo-vrienden-van-blijdorp

 

Alle details van de reis en het volledige dag tot dag programma vindt u hier. U boekt via het standaard boekingsprogramma van FOX. Bij het boeken van deze jubileumreis is het volgende van belang:

  • De vroegboekkorting is niet van toepassing;
  • De reserveringskosten zijn niet van toepassing;
  • Deelnemers die op indeling mee willen gaan, dienen in eerste instantie een éénpersoonskamer te boeken en een mail naar reizen@vriendenvanblijdorp.nl met naam, m/v en telefoonnummer. De reiscoördinator probeert dan een kamergeno(o)t(e) te vinden. Mocht dit niet lukken dan kunt u kiezen voor een éénpersoonskamer met de éénpersoonskamer toeslag of de boeking annuleren.

 

Het minimum aantal deelnemers is 20. Er is een maximum van 35 deelnemers. Verdere informatie kunt u krijgen bij Peter Biesta, tel. 06-48808538.