2019 flitsactie: alle bee(s)tjes helpen!

Alle beestjes helpen. Dat doen we als Vrienden natuurlijk graag. Omdat alle kleine en grote beetjes nu eenmaal helpen om Blijdorp nóg mooier te maken. Deze zomer zamelen we daarom via een flitsactie geld in om een extra steentje, of beter gezegd stenen, bij te dragen aan een aantal prachtige projecten in de Diergaarde. Helpt u met een extra donatie mee om 60.000 euro in te zamelen? Elk beetje draagt bij aan een nog mooier Blijdorp! Samen maken we het verschil en sparen we het bedrag bijeen. Word lid of doneer!

U kent dat wel. Er zijn altijd een paar van die klussen die al heel lang op de lijst staan, maar eigenlijk niet afkomen omdat er altijd wat tussendoor komt. De grote klussen eerst. Maar wat zou het fijn zijn als ook de ‘kleinere’ maar oh zo bepalende zaken gemaakt kunnen worden. Daarom deed de Diergaarde een beroep op onze Vriendenvereniging. Want, Vrienden maken het verschil! We sparen deze zomer voor een extra bijdrage om een paar op het oog kleinere, maar wel erg belangrijke zaken te realiseren. Met een extra donatie aan Blijdorp zorgen wij voor verrijking bij een aantal iconische diersoorten en zorgen we voor een nóg beter onderkomen aan dieren die leven in door ons al eerder geschonken verblijven.

Wat gaan we doen?

  1. Het herstellen van de ‘gorillapotten’ in het buitenverblijf van de gorilla’s. Deze potten worden gevuld met voedsel waar de gorilla’s enige moeite voor moeten doen om het eruit te krijgen. Helaas zijn deze dieren zo sterk dat zij de huidige potten onklaar hebben weten te maken. Het systeem wordt verbeterd en verzwaard, zodat zij hier weer volop gebruik van kunnen maken op mooie dagen. Zodat ze net als in de natuur zullen foerageren, op zoek gaan naar voedsel dus. Dat bevordert natuurlijk gedrag en houdt de dieren bezig!
  2. Het toevoegen van een extra hijspaal aan het buitenverblijf van de olifanten. ’s Ochtends wordt er extra hooi aan een paal toegevoegd die naarmate de dag vordert steeds lager komt te hangen. De olifanten gaan daar graag mee aan de slag en hebben het hooi aan de eerste paal al snel opgegeten. Door een extra paal neer te zetten die later het hooi laat zakken, hebben de olifanten de hele dag extra hooi en extra verrijking.

  1. Het opknappen van het manoelverblijf. In 1999 (alweer 20 jaar geleden!) schonken wij het manoelverblijf. Na jaren van intensief gebruik is de ruit aan vervanging toe. Ook mag de inrichting nog aantrekkelijker, zodat we hopelijk nog meer jongen van deze bedreigde diersoort kunnen begroeten. Het manoelverblijf en de beschadigingen aan de ruit zijn al jaren een doorn in het oog van vele Vrienden, dus de hoogste tijd voor een opknapbeurt!
  2. Het verblijf ‘naast’ het grote pinguïnverblijf wordt ingericht tot pinguïn-crèche. Hier kunnen de pinguïns broeden en goed zorgen voor hun kleintjes. Het verblijf is nu ook al te zien, maar voldoet niet en is daardoor niet goed bruikbaar.
  3. De door ons in 2010 geschonken Gierenrots wordt opgeknapt. Hier wordt onder andere een extra nestkast voor de gieren Deze zeer bedreigde vogels doen het goed in Blijdorp en wij willen daar graag extra aan bijdragen. Ook dragen we gelijk bij aan het project voor onderzoek naar de witkopgieren van het Afrikaanse land Mozambique. In Afrika is een crisis gaande waardoor de leefsituatie van de gieren ernstig wordt bedreigd en de populatie gieren snel kleiner wordt.

Het zou fantastisch zijn als we deze zomer deze belangrijke verrijkingsmogelijkheden kunnen waarmaken en tegelijk een paar verblijven aanzienlijk kunnen opknappen. Het is belangrijk om natuurlijk gedrag mogelijk te maken voor de dieren in Blijdorp. Dat doen we door in vijf (!) verblijven net dat beetje extra mogelijk te maken. Omdat we graag alle beestjes helpen!

Helpt u mee? Word lid of doneer!

Alvast bedankt!