2019: Flitsactie, alle bee(s)tjes helpen! (€ 60.000,-)

Dankzij de leden en extra donaties werd in de zomer van 2019 extra geld ingezameld om op het oog kleine, maar wel belangrijke aanpassingen aan een aantal dierverblijven in Diergaarde Blijdorp te kunnen doen.

Waar hebben we aan bijgedragen?

  1. Het herstellen van de ‘gorillapotten’ in het buitenverblijf van de gorilla’s. Deze potten worden gevuld met voedsel waar de gorilla’s enige moeite voor moeten doen om het eruit te krijgen. Helaas zijn deze dieren zo sterk dat zij de oude potten onklaar wisten te maken. Het systeem is verbeterd en verzwaard, zodat zij hier weer volop gebruik van kunnen maken op mooie dagen. Zodat ze net als in de natuur zullen foerageren, op zoek gaan naar voedsel dus. Dat bevordert natuurlijk gedrag en houdt de dieren bezig!
  2. Het toevoegen van een extra hijspaal aan het buitenverblijf van de olifanten. ’s Ochtends wordt er extra hooi aan een paal toegevoegd die naarmate de dag vordert steeds lager komt te hangen. De olifanten gaan daar graag mee aan de slag en hebben het hooi aan de eerste paal al snel opgegeten. Door een extra paal neer te zetten die later het hooi laat zakken, hebben de olifanten de hele dag extra hooi en extra verrijking.
  3. Het opknappen van het manoelverblijf. In 1999 schonken wij het manoelverblijf. Na jaren van intensief gebruik was de ruit aan vervanging toe. Ook mocht de inrichting nog aantrekkelijker, zodat we hopelijk nog meer jongen van deze bedreigde diersoort kunnen begroeten. Het manoelverblijf en de beschadigingen aan de ruit waren al jaren een doorn in het oog van vele Vrienden, dus werd het de hoogste tijd voor een opknapbeurt!
  4. Het verblijf ‘naast’ het grote pinguïnverblijf is verbeterd. Hierdoor is het onderkomen van de vogels aantrekkelijker gemaakt..
  5. De door ons in 2010 geschonken Gierenrots is opgeknapt. Hier is onder andere een extra nestkast voor de gieren geplaatst. Deze zeer bedreigde vogels doen het goed in Blijdorp en wij wilden daar graag extra aan bijdragen. Ook dragen we gelijk bij aan het project voor onderzoek naar de witkopgieren van het Afrikaanse land Mozambique. In Afrika is een crisis gaande waardoor de leefsituatie van de gieren ernstig wordt bedreigd en de populatie gieren snel kleiner wordt.