2005: Tijgerkreek (€ 680.000,-)

In 2003 bestonden de Vrienden 40 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum schonk onze vereniging de Diergaarde een nieuw tijgerverblijf, voor de Sumatraanse tijger. Op 29 mei 2005 openden de Vrienden de ‘Tijgerkreek’, het nieuwe tijgerverblijf op de plek waar vroeger (onder andere) zeeleeuwen, zeeberen en natuurlijk de ijsberen waren te bewonderen. Twee jaar later dan gepland. Dat maakte het moment niet minder feestelijk. Na de algemene ledenvergadering konden de Vrienden genieten van een Aziatische markt.

Voordat het verblijf er stond ging er heel wat water door de Maas. Sinds 1993 is het oude deel van de tuin een gemeentelijk monument. Sinds 2005 is het ook een rijksmonument. Daarmee zijn alle oude gebouwen, en trouwens de hele opzet van de oude tuin als landschap, dus beschermd. Met wat goede wil bleken moderne biotopen en monumenten samen te kunnen gaan. Verschillende oude gebouwen kregen een nieuwe functie. Het giraffegebouw werd Lotus Serre, de kamelenstal werd een gorilla-kijkhut en de bantengstal werd zelfs in zijn geheel verplaatst en werd de Toko Tjitjak.

Er moest ook iets gebeuren met het oude zeezoogdierencomplex bij de grote vijver. Na veel overleg met diverse instanties kon uiteindelijk de Tijgerkreek worden aangelegd. De contouren van het oude verblijf moesten in tact blijven. Daarom is het tijgerverblijf in de oude verblijven gebouwd. Als u goed kijkt ziet u de betonnen randen, waarover u vroeger hing om naar de zeeleeuwen en ijsberen te kijken, nog tussen de bamboe.

Deze aanpak had ook een voordeel: de betere zichtbaarheid van de tijgers. Tijgers zijn weliswaar publieksfavorieten, maar willen zich nog wel eens verbergen. In de Tijgerkreek kunnen de bezoekers vanaf de loopbrug, langs de randen en in de tunnel speuren naar de tijgers. Tijgers zijn van nature solitaire dieren. Eigenlijk hebben ze alleen aandacht voor elkaar als de poes krols is. In het verblijf kunnen de tijgers eenvoudig gescheiden worden. De afzonderlijke verblijven kunnen eenvoudig worden gekoppeld door onder de tunnel een hek open te zetten.