9 t/m 16 mei 2020 – Achtdaagse reis naar Oost-Duitsland en Zuid-Polen (AFGELAST)

Elbe, Oder en Wisla expres

Tot onze grote spijt hebben wij vanwege de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus deze reis moeten annuleren.

De hoofdreis van 2020 en met acht dagen de langste bustocht van de Vereniging Vrienden van Blijdorp ooit. Het wordt een combireis van dierentuinen en stedenschoon. Zo bezoeken we de dierentuinen en de steden Dresden, Wrocław en Krakau. Alle drie fantastische steden en alle drie met (redelijk) grote dierentuinen. Maar dat is nog niet alles. Op de reisdagen in/naar Polen bezoeken we onderweg ook nog drie dierentuinen!

De hoofdbestemmingen van deze reis zijn de steden Dresden en Wrocław. Hier hebben we dan ook een uitstekend vier sterren hotel midden in het centrum. De dierentuin en de stad Krakau bezoeken we als dagtocht vanuit de Poolse stad Katowice. In Katowice hebben we een vier sterren hotel buiten het centrum nabij de dierentuin. Zoals altijd met de langere meerdaagse reizen is alles georganiseerd waar nodig. Er zijn drie diners inbegrepen. Voor de overige diners kunt u zelf in de steden een restaurant uitzoeken. Alleen dag 1 en 8 zijn echte reisdagen.

De bijkomende kosten zijn gering. Duitsland (Dresden) is goedkoper dan Nederland. Dat geldt helemaal voor Polen. Het is niet meer zo goedkoop als vroeger, maar nog steeds stukken goedkoper. Ook al zal het niemand verbazen dat de prijzen aan de Rynek in Krakau Nederland evenaren. Naast de persoonlijke uitgaven hoeft u slechts rekening te houden met één diner in Dresden en drie diners in Polen. Daarbij komen nog uw drankjes en de lunchsnacks in de dierentuinen.

Hoogteverschil in de dierentuinen? Nee! Het zijn allemaal vlakke tuinen. Bovendien zijn de tuinen ook niet heel groot. Uitzonderingen zijn Zoo Wrocław en Zoo Katowice. De eerstgenoemde is niet alleen groot, maar ook heel vol en intensief. Dit is de enige tuin die volledig dagvullend is.

De volgende 3 (4) steden worden bezocht:

 • Dresden;
 • Wrocław /Breslau;
 • (Katowice => diner mogelijkheid);
 • Kraków /Krakau

De volgende 6 dierentuinen worden bezocht:

 • Zoo Dresden;
 • Tierpark Görlitz;
 • Zoo Wrocław;
 • Śląski Ogród Zoologiczny Chorzów (Zoo Katowice);
 • Zoo Krakow (Zoo Krakau);
 • Zoo Opole

Het volgende is inbegrepen:

 • alle vervoer per eigen bus conform het programma;
 • zeven overnachtingen in de genoemde hotels op basis van logies en ontbijt;
 • toegang tot alle zes genoemde dierentuinen;
 • koffie/thee met gebak bij Hotel Van der Valk Hengelo op dag 1;
 • de diners op de dag 1, 7 en 8;
 • lokale belastingen, tol- en parkeergelden;
 • fooi voor de chauffeur;
 • welkomstdrankje bij diner op dag 1 en een drankje bij het laatste diner op dag 8;
 • een busfolder.

Kosten
€ 840 gebaseerd op een arrangement in een 2-persoonskamer. Niet-leden betalen € 49 extra en zijn daarmee automatisch lid. Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van € 310.

Programma in het kort

Zaterdag 9 mei vertrek om 08.00 uur van Capelsebrug naar Dresden (770 km). Bij hotel Van der Valk Hengelo begint u deze reis goed met koffie of thee met gebak. Vervolg reis naar Dresden met vanaf Hengelo onze vaste chauffeur. Twee overnachtingen in Dresden, verblijf in hotel Hyperion Dresden. Diner in het hotel.

Zondag 10 mei vertrek om 09.00 voor een bezoek aan Zoo Dresden. Begin van de middag gaat de bus terug naar het hotel. Rest van de dag vrij te besteden in Dresden. U kunt ook langer in Zoo Dresden blijven en dan met het OV of te voet naar het hotel/centrum gaan.

Maandag 11 mei vertrek om 08.30 uur naar Wrocław met een kort dierentuin bezoek in Görlitz. Afstand Dresden – Görlitz 114 km. Koffie/lunchstop in de dierentuin en begin van de middag verder naar Wrocław. Afstand 171 km. 2 overnachtingen in hotel Puro.

Dinsdag 12 mei vertrek om 08.45 uur naar de zoo en om 17.00 uur weer terug naar het hotel. U kunt ook eerder of later (18.00 uur) teruggaan. Er is een goede tramverbinding met het centrum.

Woensdag 13 mei vertrek om 08.30 uur naar Katowice (198 km) en bezoek aan de dierentuin van Katowice. In de namiddag naar ons hotel voor twee nachten. U verblijft in hotel Park Inn by Radisson Katowice.

Na inchecken kunt u dineren in het eigen restaurant Kuchnia Otwarta en de rest van de avond in het hotel blijven. U kunt er ook voor kiezen om naar het stationsgebied van Katowice te gaan om te dineren. Onze bus rijdt één keer naar de stad. Terug op eigen gelegenheid.

Donderdag 14 mei vertrek om 08.30 uur naar Zoo Krakau en begin van de middag met onze eigen bus naar het centrum van Krakau. U kunt ook langer in Zoo Krakau blijven en met het OV (buslijn 134) naar Krakau gaan. Diner op eigen gelegenheid in Krakau. Terug naar Hotel Katowice begin van de avond (20.00 of 20.30 uur) Afstand 2 x 90 km.

Vrijdag 15 mei vertrek om 08.00 uur naar Zoo Opole (115 km). Bezoek Zoo Opole en rond 14.00 uur vertrek naar ons overnachtingshotel nabij Dresden, gelegen op ongeveer vier uur rijden vanaf Zoo Opole (358 km). U verblijft in het Quality hotel Dresden West.

Zaterdag 16 mei vertrek om 08.00 uur naar Capelsebrug (755 km). Bij Restaurant/Brasserie Kriebelz in Terwolde (nabij Deventer) sluit u deze geweldige reis af met een het Dekselse pannetjes diner en een dessert.

Wat is verder van belang
Voor deze reis dient u te beschikken over een geldig paspoort of een geldige ID-kaart. Het minimum aantal deelnemers is 35. Er is een maximum aantal van 50 deelnemers.

Boeken van deze reis
Deze reis is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk. Neemt u bij vragen contact op met Peter Biesta.

Heeft u zich al aangemeld? Begin april ontvangt u nadere informatie over de reis en het verzoek om het restant te voldoen. Het is niet mogelijk de eerste aanbetaling terug te storten voor afmeldingen die na 21 maart 2020 zijn ontvangen. Voor meer informatie over deze reis kunt u zich wenden tot Peter Biesta.

Wat gaan we zien…de steden

Dresden
De parel van de Elbe! Dit was één van de mooiste barokke steden in centraal Europa. Tot februari 1945… Een verwoestend bombardement maakte aan dit alles een einde. Nog in de DDR-tijd zijn vele monumentale gebouwen herbouwd. De ruïne van de Frauenkirche – het symbool van Dresden – werd niet herbouwd en bleef een oorlogsmonument. Pas na de ‘Wende’ werd besloten om ook de Frauenkirche te herbouwen. Veel burgers, steden en landen – met name de Engelsen en de Amerikanen – hebben meebetaald. Op 30 oktober 2005 werd de kerk geopend. Het sluitstuk van de wederopbouw was de reconstructie van de ‘Neumarkt’. Nu straalt de barokke pracht er weer van af. Dresden, als een Phoenix uit haar as herrezen. Ons hotel ligt midden tussen alle herbouwde monumenten.

Wrocław
Wrots watte? Velen zullen nog nooit van de stad Wrocław (spreek uit Vrotswaf) gehoord hebben. De oude Duitse naam Breslau is bekender. Breslau was tot 1945 de op twee na grootste stad van het Duitse Rijk. Wrocław heeft als speelbal van naties een bizarre geschiedenis. Het meest dramatische is wel 1939 -1947. Diverse malen is in die tijd de bevolking ‘gewisseld’. Zo is in 1946/47 de complete Duitse bevolking eruit gezet om plaats te maken voor Polen uit Lwów (nu Oekraïne) die op hun beurt weer door de Sovjets eruit gegooid werden omdat Polen na W.O.II een stuk naar het Westen opschoof. Tot op de dag van vandaag wordt er nog gewerkt aan de verpoolsing van Breslau. De nationalistische regering van Polen wil uitstralen dat Wrocław al meer dan 1.000 jaar onafgebroken een echte Poolse stad is. Buiten het centrum zijn nog steeds klassieke Duitse straten te zien die W.O.II overleefd hebben. Het centrum is bijna helemaal Pools geworden. De leukste plaats om te zijn is de ‘Rynek’ (marktplein). Dit plein wordt gedomineerd door het prachtige oude gotische stadhuis uit de 13e eeuw. De Rynek is zo groot dat er zelfs nog een huizenblok op staat met nog eens drie straten. Het hele plein is omgeven door ‘oude Poolse’ huizen met heel veel terrasjes en restaurants. Ons hotel ligt midden in het centrum vlakbij de Rynek.

Kraków / Krakau
Na Warschau de grootste stad van Polen. En wat voor een stad! Krakau is één van de mooiste steden van Europa en één van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa Dit ‘Florence van het Noorden’ is op miraculeuze wijze aan bijna alle oorlogsschade ontsnapt. Zelfs na – de voor Polen allesverwoestende –  W.O.II kwam Krakau ongeschonden uit de strijd! Het oudste nog bestaande bouwwerk is de uit 1098 daterende Sint Andreaskerk. De oudste stadsbebouwing is vroeg 13e -eeuws. Er zijn vooral veel gebouwen in renaissancestijl. Niet verwonderlijk dus dat Krakau op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Net als alle andere Poolse steden is het hart van de stad de Rynek. Deze ligt precies midden in de oude stad en is groot, heel groot. Slechts een paar pleinen in de wereld zijn nog groter. De Rynek meet 200 bij 200 meter en is dus vier hectare groot. De oppervlakte zelf is al indrukwekkend, maar de prachtige bebouwing maakt het plein helemaal af! Centraal midden op het plein ligt de prachtige renaissance Lakenhal uit 1559. Andere markante bouwwerken zijn de 14e -eeuwse Raadhuistoren en het meest markante bouwwerk: de prachtige Mariakerk met een fabelachtig mooi blauw interieur en het grootste altaar (1477-1489) van Europa.

Op de zuidwestpunt van de oude stad ligt de Wawel. Een heuvel met talrijke monumenten waaronder het 14e -eeuwse koninklijke kasteel (met een fraai uitzicht over de Wisla) en de bijzonder mooie kathedraal.

De gehele oude stad wordt omzoomd door de Planty Krakowskie. Dit 21 ha. grote stadspark heeft een fraaie 4 km lange wandelroute om de oude stad.

Wat gaan we zien…..de dierentuinen

Zoo Dresden
Kleiner en minder spectaculair dan die andere grote dierentuin in Saksen: Zoo Leipzig. De laatste jaren heeft ook Zoo Dresden meegeprofiteerd van de herbouw van de stad en zijn ook in de dierentuin fraaie nieuwe projecten gerealiseerd. Net geopend is het -nieuwe- ‘Afrikahaus’. Favoriet van de reiscoördinator: het prachtige en zeer originele ‘Professor Brandeshaus’!

Tierpark Görlitz
Letterlijk op de grens met Polen ligt deze kleine dierentuin. Slechts vijf hectare groot met 500 dieren in 100 soorten. Origineel is het ‘tibetische Dorf’. Een ideale kleine dierentuin voor een koffie- en lunchstop.

Zoo Wrocław
De hoofdbestemming van deze reis! Deze dierentuin is groot, heel divers, heeft een duizelingwekkende collectie en geeft een goed beeld van de verschillende bouwstijlen van de stad. Alles begon in 1865. Een kleine negen hectare grote dierentuin werd op de oever van de Oder in het Pruisische Breslau geopend. Vanaf 1966 – onder de leiding van de immens populaire directeur Antoni Gucwiński – groeide Zoo Wrocław uit tot de grootste en populairste dierentuin  van Polen. Na 40 jaar (!) nam Radosław Ratajszczak het stokje over. Deze dynamische directeur wilde het onmogelijke mogelijk maken door de bouw van een attractie van wereldformaat: het ‘Africarium’. Een Oceanium Blijdorpstijl maar dan groter en helemaal geënt op het waterleven van het Afrikaanse continent.

Met een ingewikkelde financieringsconstructie is het gelukt en kon het ‘Africarium’ in 2014 geopend worden. Het gevaarte valt op! Het is GROOT. Een enorme zwarte doos met aan de voorzijde een ronding als een golf en aan de achterzijde een schip als knipoog naar de Skeleton Coast in Namibië. Het bezoekersaantal explodeerde met meer dan een miljoen bezoekers extra tot 1,9 miljoen in het eerste jaar. Wel pijnlijk is dat deze aantallen niet vastgehouden konden worden en nu alweer zijn terugzakt naar 1,1 miljoen. Door dit aanvankelijke succes kon er geld vrijgemaakt worden om de rest van de tuin op te knappen. En dat was ook hard nodig! Na de complete vernietiging als slagveld in W.O.II was er na de herbouw eind jaren 40 van de vorige eeuw in met name de Pruisische tuin weinig veranderd.

Op dit moment is de tuin 33 hectare groot en is met 1.132 soorten één van de grootste diercollecties in de wereld. Enkel Berlijn (Duitsland) en Pilsen (Tsjechië) hebben meer soorten. De oude Pruisische tuin heeft veel charme en staat vol met historische gebouwen.

Alleen al zoo Wrocław met het ‘Africarium’ is al de reis naar Polen waard.

Śląski Ogród Zoologiczny Chorzów (Zoo Katowice)
Met 47,5 hectare is dit qua oppervlakte de grootste dierentuin van deze reis. Deze tuin opende in 1954 haar poorten en is daarmee een echte Poolse dierentuin zonder Duitse wortels. Mooi gelegen in het grote Silesian park tussen Katowice en Chorzów. De tuin heeft ongeveer 400.000 bezoekers en herbergt 2.500 dieren in 300 soorten. Nu dus rust en ruimte. Een contrast met de overweldigende maar drukke tuin van Wrocław.

Zoo Krakow (Zoo Krakau)
Mooi gelegen in een bos tien kilometer buiten de stad. Deze al wat oudere tuin (1929) is krap zeventien hectare groot, heeft jaarlijks 300.000 bezoekers en wordt bewoond door 1.500 dieren in 260 soorten. Een compacte maar redelijk complete dierentuin.

Zoo Opole
Gelegen op een eiland in de Oder! Deze twintig hectare grote dierentuin heeft een bizarre geschiedenis. Voor de eerste keer geopend in 1930. Diverse malen verwoest (in 1997 volledig verwoest door overstroming van de Oder) en in 1998 werd de tuin voor de derde keer geopend. Alles ziet er nieuw, fris en modern uit. Wist u dat het gorillaverblijf bijna een kopie is van het oude (tot 2007) van Blijdorp? Met kennis van Blijdorp is in Opole een gorillaverblijf gemaakt voor de drie Blijdorp gorilla’s Ashmar, Djeeco en Abeeku. Ashmar leeft nog steeds in Opole. De tuin wordt in hoog tempo vernieuwd en is hard op weg om een eerste klas dierentuin te worden. Heel mooi in Zoo Opole: het verblijf voor de Californische zeeleeuwen!

Wat gaan we niet zien….
Auschwitz en Auschwitz-Birkenau
Dit beruchte concentratiekamp (Auschwitz) en vernietigingskamp (Birkenau) bezoeken wij niet. Hoewel niet ver van Katowice en Krakau is een georganiseerd bezoek moeilijk door de beperkte capaciteit van de museumbarakken van Auschwitz. Een bezoek (en dat kan heftig zijn) kan het beste vanuit Nederland geboekt worden. De meeste tours vertrekken vanuit Krakau en duren maar liefst zeven uur! Dit is haast niet te combineren met onze reis.