18 april 2020 – Voorjaarsexcursie naar Zoo Duisburg (AFGELAST)

Koala’s op de Kaiserberg

Voorjaarsexcursie

Tot onze grote spijt hebben wij vanwege de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus deze reis moeten annuleren.

Op zaterdag 18 april gaat het reisseizoen 2020 van start. De eerste tuin op het programma is de Duitse klassieker: Zoo Duisburg. Ons laatste bezoek aan deze tuin was in 2014. Hoogste tijd voor een nieuw bezoek.

De in 1934 opgerichte Zoo Duisburg wordt ook wel de A3 Zoo genoemd en herbergt ongeveer 3.600 dieren in 260 soorten. Een klassieke Duitse dierentuin met alle grote zoo favorieten. De tuin heeft een bizarre ligging aan weerszijden van de Autobahn A3. Sterker nog, ook nog een dubbele spoorlijn langs de A3 en de aanzet van het Autobahnkreuz Kaiserberg doorkruisen de tuin. De twee delen samen hebben een oppervlakte van 15,5 ha. en zijn met elkaar verbonden door een groot landschapsviaduct over de snelweg A3 en de spoorlijnen. Het viaduct is zo aangelegd dat de bezoeker nergens zicht heeft op de snelweg. Wel zijn er twee uitzichtpunten op het landschapsviaduct en achterin, op het hoogste punt van de tuin, met zicht over het hele Ruhrgebied tot aan Oberhausen toe!

Een prima stek voor een hapje en een drankje is de ‘Afrika Lodge’ met bovendien een leuk zicht op het megagrote stokstaartjesverblijf.

Hoewel niet zo steil als Zoo Wuppertal is de tuin niet vlak. Er zit in de gehele tuin een geleidelijke stijging. Het ligt niet voor niets aan de voet van de ‘Kaiserberg’. Voor de deelnemers die niet zo goed ter been zijn iets om rekening mee te houden.

Duisburg is vooral bekend geworden door het houden van bijzondere dolfijnen zoals beloega’s en een Commerson dolfijn. Tegenwoordig zijn er nog tuimelaars (drie voorstellingen per dag) te vinden in het dolfinarium en….nog spectaculairder: ‘Baby’. De laatste orinocodolfijn in Europa in de prachtige tropenhal ‘Rio Negro’.

Zoo Duisburg is de ‘koalahoofdstad’ van Europa. Geen Europese tuin heeft zoveel succes met het houden van deze dieren als Duisburg. De koala’s bewonen het in 1994 geopende ‘Koalahaus’ en Zoo Duisburg had al in 1995 de Europese primeur met de geboorte van een koala. Sindsdien zijn bijna jaarlijks jonge koalaatjes uit de buidel gekropen! Nazaten bevinden zich in bijna alle andere dierentuinen in Europa die koala’s houden.

Zoo Duisburg is bekend om bijzondere, zelden in dierentuinen gehouden, diersoorten. Naast de eerder genoemde rivierdolfijn en koala’s, leven er in Duisburg onder andere Tasmaanse duivels, wombats, nevelpanters, reuzenotters en een grote groep fossa’s. Tot slot is er – net als bij ons in Blijdorp- ook een mooi groot doorloopverblijf voor katta’s.

Hoewel delen van de tuin verouderd zijn is de diercollectie subliem. Tel daarbij op de relatief korte reistijd – Zoo Duisburg is de dichtstbijzijnde grote Duitse dierentuin – en de warme ontvangst die wij als Vrienden meestal krijgen en u begrijpt dat dit één van de populairste – en altijd uitverkochte – dagtochten is. Wacht daarom ook niet te lang met aanmelden.

Wat van belang is
Vertrek 8.00 uur vanaf metrostation Capelsebrug in Capelle aan den IJssel. Aanwezig 7.45 uur. U kunt hier (tot nu toe) gratis parkeren. Denk ook aan het meenemen van uw paspoort of identiteitskaart.

Aankomst bij Zoo Duisburg ongeveer 11.45 uur. Vertrek uit Duisburg 17.00 uur. Terug in Capelle aan de IJssel ongeveer 21.45 uur.

De deelnemersprijs is € 70 voor Vrienden. Geen Vriend? Dan is de prijs € 72,50.

In de reissom zijn inbegrepen:

  • de busreis Capelsebrug – Duisburg v.v.
  • toegang tot Zoo Duisburg met een welkomstwoord
  • Op de heenreis koffie/thee met gebak onderweg in het Best Western Hotel Nobis te Asten
  • Op de terugreis een driegangen diner + één consumptie in restaurant Boswachter Liesbosch te Breda. Vegetarisch is mogelijk
  • Fooi voor de chauffeurs

Aanmelden voor deze excursie
Het verschuldigde bedrag dient u over te maken op NL22INGB0002071059 t.n.v. Vereniging Vrienden van Blijdorp onder vermelding van  ‘Duisburg’ + uw (06) telefoonnummer. Inschrijven kan tot 8 april 2020. U ontvangt geen verdere bescheiden of mededelingen, tenzij de bus vol is. Hiervan krijgt u dan zo snel mogelijk bericht en het volledige bedrag wordt teruggestort. Annuleren kan tot 8 april 2020. Restitutie vindt plaats onder inhouding van € 2,50 administratiekosten. Heeft u nog vragen? Stuurt u dan een e-mail naar het reisteam.