8 oktober 2022 – Dagtocht naar DierenPark Amersfoort

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseert de vereniging Vrienden van Blijdorp een dagtocht naar DierenPark Amersfoort.

Ontdek DierenPark Amersfoort met Marjo Hoedemaker!

Op deze dagtocht worden wij ontvangen door niemand minder dan Marjo Hoedemaker voor een presentatie en rondleiding. Marjo is voormalig hoofdverzorger van DierenPark Amersfoort en woont en werkt nog steeds in het park. Hij is vooral begaan met olifanten in het wild en is de oprichter van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation. Tijdens zijn 40 jarig jubileum werd hij in 2001 door de burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper onderscheiden met een koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor natuurbescherming en conservatiewerk.

Daarnaast heeft Marjo een boek geschreven over zijn jarenlange ervaringen en belevenissen: ‘Van Beestenboel tot hokjesgeest’. In Vriendennieuws van juni 2022 is op pagina 22 een uitgebreide recensie te lezen. Voor dierentuinliefhebbers een aanrader!

Naast dit hoogtepunt van ons bezoek heeft u de gelegenheid om DierenPark Amersfoort op eigen gelegenheid te verkennen.

Leuke themagebieden

Het park is speels ingericht rondom een aantal themagebieden. Veel ontwerpen zijn van de hand van dierentuinarchitect Erik van Vliet, wat voor de kenners duidelijk herkenbaar zal zijn. Zo lopen voorwerpen, zoals een boomstam, een auto of een tafel, vaak buiten het verblijf door. Dat geeft een effect van eenheid, zodat de bezoeker als het ware meer deel uitmaakt van de omgeving die hij of zij bezoekt.

 • Nieuw themagebied: Kwetterterp
  Het nieuwste themagebied en onderdeel van ‘Het Woud’ is Kwetterterp. Een interactief, educatief belevingsgebied over Nederlandse vogels. “In het nieuwe huis van de Woudwachter ontdekken bezoekers spelenderwijs van alles over onze fluitende vrienden, terwijl de vogels om je heen kwetteren”, vertelt educator Carlijn. “De Woudwachter is gek op de Nederlandse natuur, maar in het bijzonder op de vogels uit eigen land.” Kwetterterp is ontwikkeld in samenwerking met de Vogelbescherming.
 • Stad der oudheid Een themagebied geïnspireerd op het Midden-Oosten. Met ruïnes uit de oudheid waar de tijgers het Perzische paleis van Koning Darius bewaken, waar u een kelder vol vleermuizen vindt, de gieren en maraboes ruziën om een stukje vlees en de bavianen stoeien op hun eiland. Ga hier op zoek naar de beeltenis van Marjo, een grapje van de ontwerper!

 • De Nacht Het nachtdierenhuis; hier vindt u zeldzame luiaards, nachtaapjes en buidelkonijnen. Bijzonder, omdat vele nachtdieren zonder (glas)afscheidingen vanaf loopbruggen te spotten zijn.
 • Honderdduizend dierenhuis Dit is een leefgebied waar een enorme diversiteit aan dieren te zien is. Zo huizen er gilamonsters, baardagamen, parasolmieren, diverse soorten kikkers, salamanders, spinnen, bijen en nog veel meer dieren.
 • Het Rijk der Reuzen Een reuzegroot verblijf met een inrichting van bijna alleen natuurlijke materialen voor vier generaties olifanten.

 • Dinopark waar u toegebruld wordt door meer dan 70 levensgrote dino’s.
 • Het Woud Hier ontdekt u de wilde dieren die in de Nederlandse natuur te vinden zijn. Wolven, dassen en het zeldzaamste knaagdier van Nederland: de eikelmuis.

Volière in Snavelrijk gesloten
Helaas is de grote doorloopvolière in Snavelrijk gesloten in verband met de vogelgriep. Dit betekent dat een aantal vogels minder of niet goed zichtbaar zijn. Gelukkig zijn er genoeg andere themagebieden open en is er daardoor voldoende te beleven in het park.

Driegangendiner

Uiteraard sluiten we ook deze dagtocht af met een heerlijk driegangendiner, ditmaal bij restaurant Onder de Pannen in Leerbroek.

Toegankelijkheid

Bijna overal in het park is het vrij vlak. Er is nauwelijks hoogteverschil, alleen zijn in de “Stad der Oudheid” de straatjes vrij hobbelig.

Programma

 • 09:45 uur bus aanwezig P+R Transferium Capelsebrug, Capelle aan den IJssel. U kunt hier gratis parkeren
 • 10:00 uur vertrek rechtstreeks naar DierenPark Amersfoort.
 • 11:30 uur verwachte aankomst DierenPark Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort
 • 17:00 uur vertrek vanuit Amersfoort naar Leerbroek,
 • 18:00 uur aankomst restaurant Onder de Pannen voor een heerlijk driegangendiner: warme beenham met pepersaus, gebakken aardappeltjes, huisgemaakte groentequiche, friet, sla en appelmoes, lekker dessert, inclusief één drankje (bier – maar geen speciaal bier – wijn, frisdrank, koffie of thee)
 • 20:00 uur vertrek vanuit Leerbroek terug naar Capelsebrug
 • 21:00 uur terugkomst P+R Transferium Capelsebrug, Capelle aan den IJssel

Prijs

€ 70, – voor leden en € 72,50 voor niet leden.
Let op: heeft u een abonnement op Blijdorp? Dan betaalt u € 6,- minder, als u uw abonnementspas meeneemt op deze reis.
Dus mét Blijdorp abonnement kost deze reis: € 64, – voor leden en € 66,50 voor niet leden.

In de reissom zijn inbegrepen:

 • de busreis Capelle aan den IJssel – DierenPark Amersfoort v.v.;
 • toegang tot de dierentuin;
 • presentatie/rondleiding van Marjo Hoedemaker
 • op de terugreis een driegangendiner inclusief één consumptie (bier – maar geen speciaal bier – wijn, frisdrank, koffie of thee)
 • fooi voor de chauffeur

Aanmelden voor deze reis

Maak voor 26 september 2022 het verschuldigde bedrag over op ING-rekening NL22 INGB 0002 0710 59 t.n.v. Vereniging Vrienden van Blijdorp onder vermelding van “DierenPark Amersfoort”, uw 06-telefoonnummer en e-mailadres, eventuele Blijdorp abonnementen en of u wilt deelnemen aan de presentatie door Marjo Hoedemaker.
U dient de naam van de eventuele tweede medereiziger bij boeking op te geven. Reist u met meer dan twee personen? Graag een e-mail naar reizen@vriendenvanblijdorp.nl met de namen van alle deelnemers.
Eet u vegetarisch of heeft u dieetwensen dan kunt u dit ook doorgeven via dit e-mailadres.

Geen restitutie volgt van (persoonlijke) afmeldingen die na 26 september 2022 worden ontvangen. Eventuele restituties vinden plaats onder inhouding van € 2,50 administratiekosten.
U ontvangt geen verdere bescheiden of mededelingen, tenzij de bus vol is. Hiervan krijgt u dan zo snel mogelijk bericht. Het volledige bedrag wordt in dat geval teruggestort.

Reisnieuws van de Vrienden

Voortaan als eerste op de hoogte van de nieuwe Vriendenreizen?
Meld u aan voor de speciale Vriendenreisnieuwsbrieven via deze link.