Algemene ledenvergadering & Lezing ‘Gieren:  Blijdorp en de natuur’

Op 11 mei vindt onze algemene ledenvergadering (ALV) plaats. Vanaf 11:00 uur (zaal open vanaf 9:30 uur) blikken we terug op het jaar 2018 in het Eauditorium van het Oceanium. Hieronder vindt u de jaarstukken.

Vrienden hebben zaterdag 11 mei gratis toegang tot de Diergaarde tot aanvang van de bijeenkomst en op vertoon van hun geldige lidmaatschapskaart. Er is één introducé per lid toegestaan. Na het scannen van de lidmaatschapskaart aan de entree van de Diergaarde hebben leden (met eventueel introducé) toegang tot de Diergaarde.

Vergeet voor de ALV niet ook het ‘Bewijs van toegang tot de ALV’ mee te nemen. Dit kaartje zit aan uw ‘Bewijs van lidmaatschap’. Het bewijs van toegang is nodig om het aantal aanwezige stemgerechtigden te kunnen tellen.

Lever uw ‘Bewijs van lidmaatschap’ en ‘Bewijs van toegang tot de ALV’ a.u.b. niet in bij de entree tot de Diergaarde.

Lezing ‘Gieren: Blijdorp en de natuur’
Na de ALV hebben we een leuke lezing voor u georganiseerd over gieren in Blijdorp en de natuur. Deze start na onze ALV rond 12:00 uur en duurt tot 13:00 uur en vindt eveneens plaats in het Eauditorium.
Verzorgster Marieke van Reeuwijk vertelt ons alles over de gieren in Blijdorp, die natuurlijk wonen in de door ons geschonken Gierenrots.
Extra bijzonder is dat we gaan bellen met Ethiopië! Via een Skype-verbinding leggen we contact met wetenschapper Ralph Buij van de Universiteit van Wageningen. Ralph zit momenteel voor zijn gierenproject in het Afrikaanse land Ethiopië. Gelukkig is het mogelijk met hem in verbinding te komen en zo vertelt hij aan de Vrienden wat zijn projecten inhouden en hoe het is gesteld met de gieren in het wild. Want met de gieren in het wild gaat het helaas niet goed. Vandaar dat wij eerder al 10.000 euro beschikbaar stelden aan het behoud van gieren in het wild.

De gierencrisis in Afrika
Het aantal gieren in Afrika is in drie generaties met 70 tot 97 procent teruggelopen. De hoeveelheid gieren neemt zo snel af dat de meeste giersoorten op het Afrikaanse continent inmiddels ernstig worden bedreigd. Dat constateert een groep wetenschappers, onder wie de Nederlander Ralph Buij van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra met wie wij tijdens de lezing in contact staan.

Het was al bekend dat vier Aziatische giersoorten in de loop der jaren dramatisch in aantal zijn afgenomen, vooral door blootstelling aan de ontstekingsremmer Diclofenac die wordt gebruikt bij het behandelen van vee. De Afrikaanse gieren kampen daarentegen met andere problemen. De dieren worden opzettelijk vergiftigd, verhandeld voor traditionele geneeskunde of gestroopt voor bushmeat. Daarnaast heeft de soort last van hoogspanningslijnen en windturbines, verandering van de leefomgeving en de afname van geschikte voedselbronnen (kadavers). Doodzonde, want hoewel gieren vaak ten onrechte worden afgeschilderd als vieze en vileine dieren zijn het in werkelijkheid ecologisch enorm belangrijke vogels die fungeren als de vuilnismannen van de natuur.