Vrienden maken het verschil

Blijdorp is een van de mooiste dierentuinen van Europa. Maar het kan altijd beter!

De Vrienden van Blijdorp ondersteunen de Diergaarde met geld en goede wil. De afgelopen jaren betaalden wij onder meer de nieuwe verblijven voor ijsberen, tijgers, olifanten, gorilla’s, en amoerpanters. Recente projecten zijn de de unieke gierenrots (2010), het verblijf voor wasberen (2011), de verbouwing van het Aziëhuis (2012), Amazonica (2013), Hart van Afrika met onder meer bosbuffels, penseelzwijnen en okapi’s (2014-2015), het nieuwe verblijf voor rode panda’s (2015) en de vernieuwde koedoestal, waar u nu doorheen kunt lopen (2016). In 2017 maakten we het mogelijk dat de olifanten een zandbodem kregen in hun binnenverblijf. Daarmee is hun welzijn sterk verbeterd.

In 2018 gaan we bijdragen aan verblijven voor ernstig bedreigde diersoorten als Madagaskarschildpadden, Antilliaanse leguanen, vuursalamanders, Chinese krokodilstaarthagedissen, gilamonsters, renkoekoeken en coloradopadden. In Blijdorp wordt met fokprogamma’s bijgedragen aan het voortbestaan van deze diersoorten. Deze verblijven komen in het nieuwe Natuurbehoudscentrum dat midden in het Oceanium zal worden ingericht. Ook dragen we in 2018 bij om twee klimrotsen te maken in het nieuwe geladaverblijf.

Vanwege ons 55 jarig jubileum in 2018 zal de Vereniging minimaal 1 miljoen euro bijdragen aan de realisatie van eiland-biotopen in het vernieuwde Oceanium.

Er staat tenslotte een bedrag van €100.000,- gereserveerd om het verblijf van de flamingo’s te overkappen. De flamingo’s zitten nu nog in een open ruimte. Blijdorp wil en mag vogels binnenkort niet meer leewieken, dus een goede gelegenheid om de dieren vleugels te geven. De verbouwing van het flamingoverblijf loopt in verband met het vergunningentraject vertraging op. De opleverdatum is nog niet bekend.

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren haar financiële bijdrage aan de Diergaarde sterk verminderd. Uw steun is daarom belangrijker dan ooit!

Voelt u zich verbonden met Diergaarde Blijdorp? Doe net als circa 5000 mensen voor u en word lid van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Dan maakt ook u het verschil!

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren haar financiële bijdrage aan de Diergaarde sterk verminderd. Uw steun is daarom belangrijker dan ooit!!

Word lid

Met uw contributie en andere giften maakt u het mogelijk om meer ruime, diervriendelijke, verblijven te bouwen.

Maar er is meer:

  • U kunt mee op reis naar andere dierentuinen in binnen- en buitenland.
  • U ontvangt twee vrijkaartjes om ook anderen enthousiast te maken voor Blijdorp.
  • U ontvangt elke drie maanden het Vriendennieuws.
  • In de wintermaanden verzorgen Blijdorp-medewerkers speciaal voor u lezingen.

Als vriend bent u dus altijd goed geïnformeerd over de laatste nieuwtjes van voor en achter de schermen.

Laten we er samen voor zorgen dat Blijdorp die bijzondere oase in Rotterdam blijft!

Maak ook het verschil!
Word vriend van Blijdorp!

Bestuurssamenstelling

Peter Biesta

Peter Biesta

Reiscoördinator

Peter Biesta, in het dagelijks leven fulltime belastingambtenaar. Daar kunt u maar beter niet mee in aanraking komen… Bij de Vrienden vervul ik als reiscoördinator een heel wat vriendelijker rol.

Inge Matheij

Inge Matheij

Tweede secretaris

Inge is in Haarlem opgegroeid en woont in Noordwijk. Zij werkt bij de provincie Noord-Holland op het gebied van monumenten. Zij regelt en organiseert graag.

Marcel Kreuger

Marcel Kreuger

Voorzitter

De Diergaarde Blijdorp sprak mij meteen aan. Blijdorp heeft een duidelijke educatieve doelstelling en doet veel voor natuurprojecten. Het is een dierentuin met een visie. ‘De Vrienden’ vormen voor mij een ideale combinatie.

Bart Noordegraaf

Bart Noordegraaf

Vice-voorzitter / Communicatie / PR

Bart is sinds april 2011 lid van het bestuur en houdt zich voornamelijk bezig met de communicatie en PR van de vereniging. Sinds 2017 is hij tevens vice-voorzitter.

Benjamin Versluijs

Benjamin Versluijs

Penningmeester

Sinds 2017 is Benjamin penningmeester van onze vereniging. Tijdens de ledenvergadering nam hij het stokje over van Arie Bos, zoals door hem betiteld als de "levende legende, die hij niet voorbij wilt streven".

David Verhagen

David Verhagen

Secretaris

Sinds 2015 is David Verhagen secretaris van onze Vereniging. In het dagelijks leven werkt David bij de rechtbank in Rotterdam. Bij de rechtbank is hij verantwoordelijk voor een deel van de managementinformatie.

René Huijer

René Huijer

Promotieteam

Al sinds zijn vroegste jeugd zit de belangstelling voor dieren en Blijdorp in het bijzonder bij René ingebakken. Met zijn ouders woonde hij in Blijdorp. Zijn grootste heimweegedachten gaan terug naar de uitkijktoren.

Het bestuur bestaat uit zeven personen. Ieder bestuurslid heeft een eigen verantwoordelijkheid binnen de Vereniging.

De Vereniging kent geen beloningsbeleid omdat alle werkzaamheden op vrijwillige basis worden verricht.

Downloads

Promotie

Heeft u per week een paar uur over? Heeft u een enthousiaste inzet en positieve instelling? Help dan mee om de Vrienden nog groter te maken, zodat we Blijdorp nog beter kunnen steunen!

Het team

De leden van het promotieteam zijn de ambassadeurs van onze Vereniging in de Diergaarde. Zij staan in de winkels en zorgen daarmee voor de broodnodige inkomsten. Zij werven nieuwe leden onder de Blijdorp-bezoekers.

Helpt u mee?

Wij kunnen altijd actieve leden gebruiken om ons promotieteam te versterken! Heeft u per week een paar uur over? Heeft u een enthousiaste inzet en positieve instelling? Help dan mee om de Vrienden nog groter te maken, zodat we Blijdorp nog beter kunnen steunen! Wij zorgen er voor dat u een basistraining krijgt, zodat u nog meer weet over de Diergaarde. En u werkt natuurlijke op de mooiste plek van Rotterdam, met altijd een vers kopje koffie of thee op voorraad.

Promotie op locatie

Leden van het Promotieteam kunnen onze vereniging en de Diergaarde Blijdorp ook op locaties buiten Diergaarde Blijdorp promoten. Hierbij valt te denken aan braderieën, festivals en andere mogelijke één- of tweedaagse evenementen. Zij doen dit niet alleen door het uitdelen van foldermateriaal (ook van de Diergaarde) maar tevens door een selectie uit het assortiment pluche knuffels en andere dierentuin verwante artikelen uit onze winkels tegen aantrekkelijke prijzen te koop aan te bieden.

Bent u organisator van zo’n evenement en wilt u die opluisteren met onze aanwezigheid, dan nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.

Contact

Wilt u het promotieteam versterken? Of wilt u het promotieteam uitnodigen?
Stuur dan een mail naar dit adres of bel met de Vriendenfoon: 06-55012705.

Koninklijke Erepenning voor Vereniging Vrienden van Blijdorp!

Zondag 9 november 2014 ontving de Vereniging Vrienden van Blijdorp de Koninklijke Erepenning uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. De burgemeester reikte de penning namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander uit aan de Vrienden ter ere van het 50-jarig jubileum in 2013 en de enthousiaste en betrokken inzet van de vereniging. En daar zijn we trots op!

Voorzitter Marcel Kreuger nam de penning en bijbehorende oorkondes namens de vereniging in ontvangst, onder toeziend oog van vele aanwezige leden, die nog niets vermoedend in de zaal naar de eerste winterlezing van het jaar zaten te luisteren.

En toen was daar ineens de burgemeester die het heugelijk nieuws kwam melden. Burgemeester Aboutaleb: “Het is mij een eer en genoegen om namens Zijne Majesteit de Koninklijke Erepenning uit te reiken aan de Vereniging Vrienden van Blijdorp voor een langdurige, substantiële en bevlogen inzet voor Diergaarde Blijdorp.”

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De onderscheiding is in 1965 ingesteld door toenmalig Koningin Juliana.

Naast de burgemeester sprak ook voorzitter Marcel Kreuger zijn trots over de vereniging, de leden en de vrijwilligers uit.

Ook toenmalig Blijdorp-directeur Marc Damen was erg blij met de erkenning voor de vereniging, en nodigde om het te vieren de aanwezigen uit voor een feestelijke borrel na afloop.

Burgemester Aboutaleb ging ook tevreden naar huis en kreeg een mooi Vriendenpakket mee, waarvan hij de Vriendenpet direct opzette.

Tot slot ontving de Vereniging ook nog eens een felicitatiebrief van Commissaris van de Koning, de heer Smit.

Burgemeester Aboutaleb

Het is fantastisch om te zien dat de Vereniging Vrienden van Blijdorp zoveel enthousiaste en betrokken leden heeft. Uw vereniging -u allen dus- speelt het elke keer weer klaar om iets fundamenteels te betekenen voor Diergaarde Blijdorp. U doet dit alles op een manier die grote indruk maakt. De vereniging lééft! Dat is overduidelijk.

Op reis met de Vrienden

De Vrienden bezoeken regelmatig binnen- en buitenlandse tuinen. Het reisteam, bestaande uit bestuurslid Peter Biesta en de leden Greet van Norde en Tineke Guise, organiseert elk jaar vijf reizen:

De voorjaarsreis gaat naar een tuin in de directe nabijheid, bijvoorbeeld in België of het westelijk deel van Duitsland.

De meerdaagse reis naar een bestemming verder weg. Meestal rond Hemelvaartsdag. We waren al in Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Polen.

De zomerreis naar een tuin in de directe nabijheid met weinig binnenverblijven.

De weekendreis naar een dierentuin die niet in één dag is te bereiken, bijvoorbeeld tuinen in Noord-Frankrijk of Zuid-Oost Engeland.

De najaarsreis naar een Nederlandse tuin.

De winterreis naar een tuin in binnen- of buitenland, zoveel mogelijk in winterse sfeer.

Het programma wordt aangekondigd in Vriendennieuws en in de Agenda op deze website.

Zomerreis 2017 – Peter Biesta

Zoo Dortmund – Greet van Norde

Zoo Dortmund – Aart Pijl 2017