Rotsen voor de gelada’s (€50.000,-)

Op 18 oktober 2018 werd het geladaverblijf officieel geopend. De Vrienden opende dit verblijf tijdens de Vriendendag op 20 oktober 2018.

Het rijksmonument is, dankzij een gift van de gemeente Rotterdam, zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat naar het ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Uiteraard is het monument aangepast aan de nieuwste inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Het moest twee geladagroepen kunnen huisvesten en voorzien worden van een overnetting. Het gehele gebied dat nu aan de gelada’s toebehoort, is voorzien van een netconstructie om ontsnappingen te voorkomen. Die constructie bestaat uit een aantal markante stalen bogen tot 12,5 meter hoog. Zij worden op hun plaats gehouden door dunne staalkabels. Daaroverheen is een zo transparant mogelijk net aangebracht. Door deze bijzondere constructie zijn de apen en het monumentale gebouw goed zichtbaar. Het gebouw is duurzaam in gebruik. Het heeft een groen dak, geen cv maar een warmtepomp en zonnecollectoren die stroom en warmte opwekken.

Roofdierterras Zuidzijde
De twee oude roofdierterrassen aan de zuidzijde van het rijksmonument zijn samengevoegd tot één verblijf voor de mannengroep. De gracht is gedempt om de dieren meer ruimte te bieden. Er loopt een waterstroompje door het verblijf heen. De meest monumentale kant van het gebouw, waar vroeger de tijgers huisden, blijft het meest oorspronkelijk en is toegankelijk voor publiek. Na binnenkomst zie je een authentiek dierenverblijf waarin de fraaie houten wanden en ornamenten zijn teruggebracht. De resterende kooien en kraamboxen zijn samengetrokken tot één binnenverblijf. De tralies zijn vervangen door glazen ruiten. In het plafond zijn de ronde ornamentale ramen schoongemaakt en gerestaureerd. In combinatie met de lichte vloer en kleurstelling is het binnen opvallend licht.

Noordzijde
De noordzijde van het gebouw, tegenover de Rivièrahal, is nu (oktober 2018) de verblijfplaats geworden van de familiegroep gelada’s. Aan niets is nog te zien dat hier in 1960 een kattengalerij was gebouwd. Het buitengebied is veranderd in een groene grasvlakte met winterharde struiken en bomen die lijken op de natuurlijke beplanting uit Ethiopië. Omdat gelada’s uitstekende klimmers zijn die voorkomen in het hooggebergte, is hier gekozen voor een rotsachtig landschap. In een van de kunstrotsen is een publieksgang gemaakt met kijkvensters van glas. Aan de buitenzijde kunnen de apen tegen de rotsen opklimmen en naar de bezoekers gluren. Als je doorloopt, kom je in het gerestaureerde binnenverblijf.

Als vereniging hebben wij bijgedragen aan de (extra) rotsen in dit verblijf voor gelada’s!