2012: Vernieuwen Aziëhuis (€ 100.000,-)

Op zaterdag 12 mei 2012 openden een paar honderd Vrienden de ‘binnenbocht’ van het vernieuwde Aziëhuis. Met het wegtrekken van een gordijn werd het verblijf van de Indische cobra onthuld.
Later in 2012 werd de buitenbocht, met de nieuwe verblijven voor onder meer de Komodo-varanen, geopend.

Diergaarde Blijdorp gaat – ook in financiële krappe tijden – onvermoeibaar door met het realiseren van vernieuwingen in het belang van de dieren én de bezoekers! In 2011 en 2012 werd het toen twintig jaar oude Azië-continent in Diergaarde Blijdorp helemaal opgeknapt.

In het oorspronkelijke Masterplan zouden alle dieren in hun eigenlijke werelddeel worden gehuisvest, maar dat is toen eigenlijk in Azië alleen met de zoogdieren en vogels gebeurd. Met de opknapbeurt, die zich over 2011 en 2012 uitspreidde, werden ook de Aziatische reptielen, vissen, insecten en planten uit de Rivièrahal gehaald en in ‘Azië’ ondergebracht.

In eerste instantie werd hiertoe het Aziëhuis verbouwd. Hier waren de nachtverblijven voor Indische antilopen, baardapen en Visaya wrattenzwijnen ondergebracht. Meestal staan die dieren echter buiten en liepen de bezoekers door een leeg en donker gebouw.

Dankzij de Vrienden is dat veranderd! In het Aziëhuis zijn een aantal verblijven voor reptielen, vissen en andere dieren èn planten gerealiseerd, zodat er altijd wat te zien is.

Vanzelfsprekend gaat het om ‘state-of-the-art’ verblijven, die perfect zijn voor de dieren, de bezoekers, de verzorgers èn het milieu; dus goed geïsoleerd!

Blijdorp zet zich in voor het voortbestaan van diersoorten in het wild. Waar mogelijk helpen de Vrienden ook op dit terrein. Eén van de bewoners van het Aziëhuis is de ernstig bedreigde Vietnam waterschildpad.

Het bestuur heeft besloten om ter gelegenheid van onze actie voor het vernieuwde Aziëhuis ook geld beschikbaar te stellen voor de redding van deze schildpad vanuit Blijdorp.