2022: Vernieuwing van de dierenkliniek (€ 82.500,-)

Als Vrienden van Blijdorp zullen wij dit jaar investeren in de vernieuwing van de dierenkliniek. In het Masterplan 2030 ‘Natuurlijk in Blijdorp’ is onderzoek ten behoeve van het behoud van biodiversiteit en het verbeteren van dierenwelzijn een speerpunt. Blijdorp werkt daartoe samen met nationale en internationale (wetenschappelijke) partners. De dierenkliniek is de spil in het onderzoek van Diergaarde Blijdorp. De dierenarts draagt, samen met vervangers, iedere dag zorg voor alle dieren in de Diergaarde, van leguaan tot leeuw. Diergaarde Blijdorp beschikt over veel kennis in de verzorging van de dieren en werkt samen in het onderzoek met verschillende kenniscentra zoals de Universiteit van Wageningen, het Erasmus Medisch Centrum (EMC), de Hogeschool Leiden en de Universiteit Utrecht. Er wordt regelmatig onderzoek verricht voor collega-dierentuinen.

De kliniek levert data voor onderzoek van andere dierentuinen. Maar ook wordt de oorsprong van in beslag genomen dieren gecheckt om de stamboeken genetisch gezond te houden.

De apparatuur van de dierenkliniek is van hoog niveau, maar een deel is dringend toe aan vervanging. Ook zijn er nieuwe technieken beschikbaar waardoor de dierenarts haar werk beter kan verrichten. Met een nieuwe röntgenbuis met een verbeterde techniek en een lichtere constructie kan bijvoorbeeld veel preciezer worden gewerkt dan met de twee grote apparaten die nu in gebruik zijn.

De twee onderzoekstafels (een voor de sectieruimte) functioneren niet meer optimaal en in de nieuwe tafel zal ook een weegschaal zijn opgenomen. Dan hoeven de dieren straks niet meer te worden ‘getakeld’ om te worden gewogen.

Er bestaat verder een grote wens om de steriele onderzoeks- en operatieruimte af te kunnen scheiden van de ‘vuile’ loop- en binnenrijroute via een kastenwand in de onderzoeksruimte van de kliniek en verplaatsing van de onderzoekstafel.

Met deze investering maken we het verder mogelijk dat ook een paar onderhoudsklussen kunnen worden gedaan (bijvoorbeeld aan de vloer van de ruimte) en dat de educatieve taak van de kliniek beter kan worden uitgevoerd. Door de herinrichting van de ruimte komt meer ruimte vrij voor educatie bij de ramen waar de bezoekers kunnen meekijken. Ook is er straks meer interactie mogelijk met de bezoekers.

Kortom, een nuttige investering in Blijdorp als onderzoeksinstituut voor onderzoek ten behoeve van het behoud van biodiversiteit en het verbeteren van dierenwelzijn!