2013: Jubileumproject Amazonica (€ 1.000.000,-)
In 2013 bestond onze vereniging 50 jaar. Dat was (opnieuw) een goed moment voor een spectaculair cadeau. Met de hulp van alle leden is de Oceanium-zijde verrijkt met een schitterend nieuw verblijf: Amazonica, een grote kas voor Zuid-Amerikaanse vlinders!

Via een bijdrage van 1 miljoen euro hebben wij als vereniging Vrienden van Blijdorp de realisatie van Amazonica mogelijk gemaakt. Onze leden hebben samen dit enorme bedrag bijeen gebracht!

Op 12 mei 2012 werd symbolisch de ‘eerste paal’ geslagen. Dat ging op de oude manier: met spierkracht. Negen Vrienden en Blijdorp-directeur Marc Damen hebben de eerste paal een stuk de grond in geslagen. Vervolgens is een aantal koolwitjes losgelaten.

Op 11 november 2012 werd het hoogste punt bereikt.

Op zaterdag 27 april 2013 openden ruim 1.200(!) aanwezige leden Amazonica. Dat ging gepaard met een heerlijke Caraibische sfeer: maar liefst drie koninginnen van het Rotterdamse zomercarnaval waren aanwezig om samen met Vrienden-voorzitter Marcel Kreuger en Blijdorp-directeur Marc Damen een aantal vlinders los te laten.