Al bee(s)tjes geholpen (maar nog niet allemaal)

Onze flitsactie ‘Alle bee(s)tjes helpen’ is aardig onderweg. Met steun van leden en donateurs sparen we deze zomer om vijf verbeteringen aan verblijven in de Diergaarde mogelijk te maken. We zijn er nog niet, maar met de eerste steun zijn twee projecten al gerealiseerd.
Hier blijkt maar weer: Vrienden maken het verschil!

Manoels
Het verblijf van de manoels heeft een grondige opknapbeurt gekregen. Deze kleine kattensoort leeft al sinds 1999 in het huidige onderkomen (destijds ook geschonken door onze vereniging) en het verblijf was na 20 jaar aan een fikse verbouwing toe. De ruiten zijn vervangen en het verblijf is aantrekkelijker ingericht, zodat er hopelijk nog meer jongen van deze bedreigde diersoort worden geboren. De eerste tijd zal het verblijf worden bewoond door een vissende kat totdat er twee manoelkaters zijn gearriveerd uit Moskou. Het vorige stel manoels is in overleg met de stamboekhouder en meerdere veterinair specialisten ingeslapen. Beide manoels leden aan een chronische infectie waardoor ze telkens terugkerende luchtweg- en ooginfecties kregen. De man is daardoor een aantal jaren geleden zijn oog verloren. De infecties werden elk jaar heftiger, ondanks de langdurige behandelingen, waarbij de dieren meerdere malen per dag moesten worden gevangen. Het plan is nu om een van de twee manoels uit Moskou te ruilen tegen een onverwant vrouwtje. Op deze wijze hoopt Blijdorp in de toekomst weer te kunnen fokken met deze bedreigde diersoort.

Olifanten
Ook de olifanten zijn al blij gemaakt. Zij kregen een extra hijspaal in hun verblijf. ’s Ochtends wordt er hooi in de palen gehangen. Naarmate de dag vordert komt dit steeds lager te hangen. De olifanten gaan daar graag mee aan de slag en hebben het hooi aan de eerste paal al snel opgegeten. Door de extra paal, die later op de dag het hooi laat zakken, hebben de olifanten de hele dag extra verrijking.
Het is hartstikke mooi om te zien dat onze bijdrages gelijk goed terechtkomen en al gebruikt kunnen worden! Dat is het leuke van Vriend zijn: we zien letterlijk waar ons geld voor gebruikt wordt en kunnen vol trots de nieuwe projecten bewonderen.

En nu de gorilla’s, pinguïns en gieren!
Na de zomer hopen we ook de andere drie projecten van onze flitsactie te realiseren, en daarom sparen we nog even door. Zo kunnen straks de gorilla’s nieuwe voederpotten krijgen, de gieren een nieuwe nestkast en de pinguïns een opknapbeurt van een deel van hun verblijf!

Helpt u mee? Word lid of doneer!

19 juli 2019