21 april 2018: seminar ‘Dierentuinen en natuurbescherming‘

Aansluitend op de Algemene Ledenvergadering.

 

Seminar Dierentuinen & Natuurbehoud

Dierentuinen doen tegenwoordig veel meer aan natuurbehoud dan vroeger. Steeds vaker zijn projecten en verblijven in de tuinen gekoppeld aan natuurbehoudsprojecten in het buitenland.

Het seminar op 21 april 2018, aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering, duurt ongeveer een uur. Doel is om vanuit de verschillende sprekers nut & noodzaak van de koppeling dierentuin/natuurbehoud toe te lichten en dit te ondersteunen met praktijkvoorbeelden.

Hoever moeten dierentuinen gaan? Moet je een al bestaand buitenlands natuurbehoudsproject steunen, of juist land kopen en dat zelf beheren? Wat heeft het Nederlandse publiek eraan? Moet je niet kiezen voor natuurbehoudprojecten in eigen land? En moet je dieren wel in het wild terugplaatsen in landen in oorlog? Kan je niet net zo goed tijgers in een reservaat in Afrika onderbrengen in plaats van ze terug te plaatsen in bedreigde zones in het wild?

Sprekers:

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp. Blijdorp ondersteunt diverse natuurbehoudsprojecten in binnen- en buitenland.
Willem Ferwerda, medeoprichter en directeur van Commonland. Commonland zet met lokale partners, bedrijven en projecten op die bouwen aan een ecologisch herstellende economie. Winst voor mens én natuur dus. Om dat te doen heeft hij een praktisch framewerk ontwikkeld dat boeren, overheden, bedrijven en investeerders kunnen gebruiken om verschillende soorten winst uit landschappen te halen.
Alex van Hooff, directeur Burgers’ Zoo. Burgers’ beschermt al bijna 30 jaar een natuurgebied in Belize ter grootte van 235 vierkante kilometer. Dat is ongeveer vier zo groot als Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Mark de Boer,  teamleider van het Oceanium en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de inrichting van het nieuwe Natuurbehoudscentrum.