image
Rob Doolaard 2011 Prinses Laurentien in Blijdorp
 
image
Rob Doolaard 2011 Prinses Laurentien in Blijdorp2

Prinses Laurentien maakt ‘waterboekje’ voor kinderen

Prinses Laurentien lanceerde op 3 februari 2011 haar nieuwe kinderboek in diergaarde Blijdorp. In het boek gaat Mr Finney op zoek naar oplossingen voor milieuproblemen.“Ik geloof in de kracht van kinderen.”

“Mam, kijk eens naar boven. Daar zwemt een schildpad”, roept een van de kinderen van prinses Laurentien en haar man prins Constantijn uit als ze door het Oceanium van diergaarde Blijdorp lopen.

Het echtpaar is voor een bijzondere reden naar de Rotterdamse dierentuin gekomen. De prinses lanceerde er gisteren haar nieuwe kinderboek Mr Finney en de Andere Kant van het Water. Een groep genodigden en klas vijf van de Rotterdamse basisschool De Hovenier maakten kennis met het nieuwe boek. Prinses Laurentien hoopt dat kinderen door het lezen van het boek oplossingen bedenken voor klimaatproblemen, zoals het stijgen van de zeespiegel. “De oplossingen die kinderen bedenken kunnen heel verrassend zijn. Het zet ons volwassenen aan om anders te gaan denken”, zegt ze.

Volgens de prinses kan het boek een goede manier zijn om kinderen en volwassenen met elkaar in gesprek te laten gaan. “Omdat Mr Finney op zoek is naar antwoorden zet hij de kinderen aan tot het stellen van vragen”, verduidelijkt ze. “Ik geloof in de kracht van kinderen om de juiste vragen te stellen.”

De prinses meent dat het figuurtje haar anders naar dingen leert kijken. “Mr Finney zit in mij en hij komt steeds terug. Laatst was ik in Brussel en daar zag ik dat een toilet doorgespoeld werd met regenwater. Dat is heel milieuvriendelijk. Ik moest toen gelijk aan hem denken.”
Het meeste plezier tijdens het schrijfproces beleefde Laurentien aan het uitwerken van haar ideeën. “Het was ontzettend mooi om alle inspiratie om te zetten tot een boek.”
Sieb Posthuma maakte de illustraties. “Door menselijke elementen toe te voegen aan de dieren krijgen kinderen een betere band met de personages”, vertelt hij.

Aan het einde van de presentatie leest acteur Willem Nijholt een aantal pagina’s uit het boek voor. Als hij een aantal plaatjes laat zien roept één van de kinderen: “Hé, je moet niet alles al laten zien. Dan is het geen verrassing meer.” Nijholt slaat lachend het boek dicht: laat de kinderen zelf maar met Mr Finney op avontuur gaan.

Overgenomen uit Metro
Foto's: Rob Doolaard

Terug