image
Koos van Leeuwen 2010 Afscheid Tineke Groenhorst
 
image
Koos van Leeuwen 2008 Afscheid Tineke Groenhorst

Afscheid Tineke Groenhorst

(Vriendennieuws 2008-2)

Tijdens de ALV van 2008 trad Tineke Groenhorst terug als voorzitter. Liefst 24 jaar maakte zij deel uit van het bestuur. Een terugblik.

Sinds wanneer ben je bestuurslid van Vrienden?

"In 1984 ben ik bestuurslid van de vereniging Vrienden van Blijdorp geworden; in 1994 voorzitter. Het begon eigenlijk al jaren eerder. Ramon (de zeer succesvolle fokbul uit die tijd) stond in een veel te klein verblijf. Het is altijd moeilijk voor dierentuinen om voor een goed verblijf voor een bul te zorgen. Ze zijn solitair en, zeker als ze in de musth zijn, niet ongevaarlijk. Maar ik vond dat het echt niet langer kon. Op elke vergadering waar het maar kon bracht ik de omstandigheid van Ramon naar voren. Het was zo'n groot dier en hij wilde best aandacht. Omdat ik heel vaak in de tuin kwam en hem veel aandacht gaf, begon Ramon me te herkennen. Wat ik met Ramon had, heb ik nooit met andere dieren ervaren. Ben Swaep, één van de oprichters van de Vereniging Vrienden van Blijdorp (toen voorzitter) belde om te vragen of ik interesse had in een bestuursfunctie. Hierin zag ik een mogelijkheid om invloed te krijgen om voor, met name Ramon, de omstandigheden te verbeteren."

"Naderhand kwam ik in een bouwcommissie. Waar nu de giraffen buiten staan, zou er voor Ramon een binnenverblijf worden gerealiseerd. Dat ging nog niet om Taman Indah. In eerste instantie zou dat betekenen dat Ramon noch de koeien, noch het publiek zou kunnen zien (en andersom); later werd een binnenstal aan het bestaande binnenverblijf van de koeien aangebouwd. Gelukkig voor Blijdorp was er toen nog niet zo'n actieve welstandscommissie."

"Toentertijd was de heer Van Dam nog directeur. Hij was een ouderwetse directeur en gaf niet al te ruime inspraakmogelijkheden. Toch zorgde hij ervoor dat ik bij Ramon kon komen toen hij aan zijn tanden geopereerd was. Later, toen de olifanten naar Taman Indah gingen, zorgde Ton Dorresteijn ervoor dat ik met de verzorgers mee mocht om regelmatig Ramon te bezoeken. Dat heb ik bijzonder gewaardeerd."


Ondersteuning door Vrienden

"Het was toen ik als voorzitter aantrad heel gebruikelijk dat we Blijdorp ondersteunden daar waar ons dat verzocht werd. Dat is tegenwoordig anders. Blijdorp legt ons op verzoek een wensenlijstje voor. Wij bestuderen dat en formuleren daarop onze voorkeur. Daaruit wordt dan een project geselecteerd.
Wij zijn een zelfstandige vereniging. Bij veel andere dierentuinen maakt de vriendenvereniging deel uit van de organisatie van de tuin. Zij wordt als zodanig ook aangestuurd door (de directie van) de dierentuin. Ik heb het altijd als een groot goed ervaren dat wij onze eigen winkel runnen en daar verantwoordelijk voor zijn. Wanneer de vrijwilligers zouden worden aangestuurd door het management van de dierentuin, zijn ze eigenlijk niets meer dan onbezoldigde medewerkers en ik denk dat het ten koste zou gaan van de inzet, motivatie en het enthousiasme binnen onze vereniging. Ik hoop dan ook dat de samenwerking met de opvolger van Dorresteijn, na zijn pensionering, even goed zal zijn."


Speciaal voor jou: nog even terug naar de olifanten

"De band met Ramon was geweldig, maar het past niet meer in het nieuwe dierentuindenken. Het hands-off beleid begrijp ik wel, maar vind ik niet zo fijn. Mensen hebben behoefte aan contact met dieren en veel soorten dieren hebben behoefte aan meer aandacht omdat ze in gevangenschap leven, niet veel te doen hebben en het aangeboden voedsel doorgaans snel op hebben. Een dierentuin is nu eenmaal geen natuur. Maar ik begrijp heel goed dat je keuzes moet maken en dat je in een dierentuin aan veiligheid moet denken. Bovendien weten de bezoekers vaak niet waar de grenzen liggen. Dus zit er niets anders op dan een strikt beleid te voeren. Voor mij is het duidelijk dat olifanten aan mensen hechten. Ze herkennen je gezicht en je stem. Daarom vind ik het stiekem wel jammer dat de afstand tot het publiek nu zo groot is."


Moeten mensen de ruimte voor contact met dieren krijgen in dierentuinen?

"Er is een duidelijke behoefte bij de mensen. Zolang het niet heel goed te sturen is blijft het NEE. Ook in het belang van de dieren. Het is natuurlijk leuk dat er mogelijkheden zijn voor kinderen om met de geiten te spelen. Het zou met meer dieren moeten kunnen. Je hebt dan wel meer toezicht nodig. Ik heb het idee dat je vroeger toch meer suppoosten in de tuin zag dan tegenwoordig. Diercontacten met mensen zijn niet altijd slecht. Een zeker risico zou je op de koop toe moeten nemen. Een geitje kan nu ook een kindje omver lopen."

24 april 1998

"Jan Klapwijk belde me op op de dag dat Ramon overleed. Ton en hij vonden dat ik het niet via de media moest vernemen. Op aanraden van Jan ben ik ook niet meer gaan kijken. Ik ben echt wel een tijdje van slag geweest. Het geraamte van Ramon heeft een plaats gekregen in het Natuurhistorisch museum. Om de preparatie te bekostigen is er een actie (Help Ramon weer overeind) geweest waarbij je gedeeltes van het skelet kon kopen. Ik heb bijgedragen door de boven- en onderkaak te sponsoren. Zelf heb ik 19 jaar een kat gehad, vond ik ook vreselijk toen zij doodging. Daarna heb ik geen huisdier meer willen hebben. Momenteel loopt er een kat van de buren bij me binnen, die ik als lease-kat beschouw."

Nieuwe voorzitter

"Het wordt tijd dat een jongere voorzitter het overneemt. Ik heb het lang genoeg gedaan. Je merkt toch dat je, met het ouder worden, wat meer weerstand tegen veranderingen voelt. We hebben het weleens gehad over beperkte zittingsperiodes voor bestuursleden, maar dat is geen haalbare kaart. Je moet blij zijn dat een beperkte groep mensen er zo veel tijd in wil steken. Ik wens de Marcel dan ook een fijne tijd toe in zijn nieuwe functie."

Terug