image
Marcel Kreuger 2009 Ton Dorresteijn en Marc Damen
 
image
Diergaarde blijdorp - Ton Dorresteijn

Afscheid Ton Dorresteijn

(Vriendennieuws 2009-1)

Na ruim 20 jaar kwam op 1 maart 2009 een einde aan het directeurschap van Ton Dorresteijn. Hij is opgevolgd door Marc Damen. Marc Damen is een oude bekende van Blijdorp en de Vrienden. In de periode 1994-1998 was hij lid van het bestuur en hoofdredacteur van Vriendennieuws. Redenen genoeg om met beide heren af te spreken.

Zoals gebruikelijk bij een afscheid vraag ik Ton Dorresteijn naar de hoogtepunten uit de afgelopen jaren. Het antwoord is verrassend: "De momenten die me zijn bijgebleven zijn natuurlijk de grote openingen, maar vooral toch de minder opvallende zaken, zoals de geboortes die ik bij mocht wonen. Maar ook de bijeenkomst op het stadhuis waar binnen 10 minuten werd geregeld dat we konden uitbreiden. Ik zie nog de verbijstering op het gezicht van de toenmalige bestuursvoorzitter Jacques Schoufour. Wat ik me ook zal blijven herinneren is het gevoel dat we met elkaar in staat zijn gebleken om de uitzichtloze situatie waarin Blijdorp verkeerde aan het eind van de jaren '80 om te buigen. Dankzij de enorme inzet, deskundigheid en creativiteit van de Blijdorp-staf zijn we nu één van de toptuinen van de wereld. Het was heel leuk om daar leiding aan te mogen geven. Ik kijk met een heel tevreden gevoel terug. Dat maakt het afscheid ook makkelijker."

Dorresteijn kijkt ook met plezier terug op de samenwerking met de Vrienden. Een gevoel dat overigens wederzijds is. "De Vrienden waren er altijd. Zij gaven vaak het laatste financiële zetje dat nodig was om een project mogelijk te maken. Ze liepen voorop toen de gemeente de subsidie dreigde te korten. Veel van de mooiste verblijven zijn tot stand gekomen dankzij de steun van de Vrienden. Het is gênant dat we er nooit in zijn geslaagd een Vriendenproject te openen zoals het hoort. Of we waren te laat, of we openden maar een half verblijf, zoals bij de ijsberen. Ik heb zo?n beetje alle excuses gebruikt die er zijn te bedenken. Een diepte- maar ook een hoogtepunt was de 'opening' van het Manoelverblijf. Ik zie Ben Bothof nog staan met z'n voerbakje bij een verblijf dat pas half af was? En toch was dat een hele leuke dag. Dat kenschetst misschien ook wel hoe uitstekend de relatie is met de Vrienden."

Blijdorp trekt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen bezoekers. Er zijn 120.000 abonnementhouders. Blijdorp is bij mijn weten de enige tuin met een onafhankelijke 'fanclub' met 6000 leden die jaarlijks garant staat voor een stevige financiële injectie. Wat maakt Blijdorp zo'n succes?

Dorresteijn: "Je moet een verhaal hebben, een visie. Het moet meer zijn dan 'we laten je iets moois zien'. Belangrijk is ook dat we goede mensen hebben om het verhaal te vertellen. We geloven in onze aanpak. En je moet eerlijk zijn naar het publiek. Blijdorp-mensen spelen geen toneel. Blijdorp is een mensentuin. Laten we elkaar niet voor de gek houden, zonder bezoekers is er geen dierentuin. Zonder bezoekers kunnen we niets van onze mooie plannen uitvoeren. Het publiek is koning, maar wij zijn keizer. We verloochenen niet onze visie. We gaan niet met dieren leuren om het publiek te vermaken."

Marc Damen sluit zich hier van harte bij aan: "In vergelijking met andere stadstuinen is Blijdorp ook enorm actief. Er gebeurt hier gewoon heel veel: nieuwe verblijven, educatieve programma's, natuurbeschermingsactiviteiten, etc. Belangrijk is verder de manier waarop Blijdorp haar boodschap over brengt. Wij zijn niet van het vingertje. Natuurbeschermingsverhalen kunnen soms zo fatalistisch zijn. De mensen moeten in de eerste plaats een leuke dag hebben."

"Veel bezoekers hebben een goede band met dieren en verzorgers. Veel andere tuinen willen zo'n emotionele band niet. In Blijdorp wordt daar juist veel aandacht aan besteed. We hebben geen geheimen voor onze bezoekers. Die openheid wordt ook gewaardeerd door de Vrienden. Je bent partner in voor- en tegenspoed, deel van de Blijdorpfamilie."

Dorresteijn: "Het succes van Blijdorp is een combinatie van de kracht van de mensen die er werken, de gezamenlijk gedragen visie en de ruimte die de gemeente Rotterdam biedt. En natuurlijk de Rotterdamse mentaliteit van 'niet lullen, maar poetsen'. Je kunt wel allemaal mooie plannen hebben, maar je moet het ook gewoon doen! Zonder die mentaliteit was het Oceanium er nooit gekomen. Ook met de Vriendengeschenken ging het zo. Je kan wel eeuwig blijven schaven en vijlen. Op een gegeven moment moet het ook een keer open, dan maar in een minder volmaakte staat. We maken het dan later wel af."

Hoe is het voor Marc Damen om zo'n succesvolle directeur op te volgen? Damen: "De trein rolt. Alleen de machinist wijzigt. Vergeet niet dat Blijdorp werkt vanuit masterplannen die door het gehele personeel zijn omarmd. De mensen weten wat er van hen wordt verwacht. Er werkt hier een hele grote groep internationale experts. Al die mensen vertellen het zelfde verhaal. Dat maakt Blijdorp zo geloofwaardig. De visie is leidend, niet de voorkeur van de directeur."

Dorresteijn vult aan: "Precies. Persoonlijk heb ik niets met vissen, maar we hebben wel een van de mooiste aquaria in Europa. De koers maken we met z'n allen. Het masterplan is de basis. Vaak ziet het uiteindelijke resultaat er heel anders uit. Maar dat hebben we dan met elkaar bedacht. Natuurlijk hebben we intern flinke discussies. Maar als de keus is gemaakt dan gaan we er met z'n allen voor. Marc past helemaal in dat verhaal. De visie, deskundigheid en de passie van Marc maken dat ik met een gerust gevoel afscheid neem."

Wat is de uitdaging voor de komende periode? Dorresteijn: "We blijven vanzelfsprekend doorbouwen aan een mooier Blijdorp. De restauratie van de Rivièrahal is een enorme klus. Belangrijk is verder dat we onze bedrijfsvoering milieuvriendelijker maken. We moeten laten zien dat wij zelf ook proberen de boodschap waar te maken. Laten zien dat het mogelijk is om verschil te maken."

Het zal u niet verbazen dat Marc Damen zich hierbij aansluit. "De mensen moeten hier de tuin verlaten met het gevoel dat we zelf iets kunnen doen. Geen depri-verhaal."

"Ik zie het helemaal zitten om hier te werken. Ik loop hier nu zo'n 20 jaar rond. Ik ben waanzinnig trots dat ik hier directeur mag worden en samen met de fantastische staf mag werken aan een nog mooier en beter Blijdorp. Het voelt ook heel goed om weer terug te zijn bij de Vrienden. We weten wat we aan elkaar hebben. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst."

Ton, bedankt voor de fijne samenwerking en de mooie jaren in Blijdorp. We hopen je nog vaak te mogen zien!

Marc, welkom thuis!

Terug