image
Diergaarde Blijdorp 2017 Screenshot geboorte okapi
 

Okapi geboren in Vriendenverblijf!

Op 13 mei 2017, om 10.30 uur, is in Diergaarde Blijdorp een okapi geboren. Moeder Kamina en haar jong maken het goed. Het geslacht is nog niet bekend. Het is de eerste okapi-geboorte in het nieuwe Congogebied. Dit verblijf is eind maart 2015 geopend en een geschenk van onze vereniging!

Het okapi-jong is een hengstje en heet Gerrit. Hij is, als eerbetoon, vernoemd naar de allereerste okapiverzorger in Blijdorp, Gerrit van der Graaf. Een paar uur na de geboorte van het okapi-jong is oud-verzorger Gerrit op negentigjarige leeftijd overleden. Hij was een pionier en mede door zijn goede zorgen is het Rotterdams bloed goed vertegenwoordigd in de huidige okapi-populatie in Europa en Amerika. Ook bij dit jong was Gerrit nog erg betrokken.

De bevalling was live te volgen via de webcams, maar op het moment suprÍme draaide Kamina zich om en beviel uit het zicht van de cameraÖ Kort daarna kwam de kleine goed in beeld toen het verwoede pogingen deed om te staan, wat uiteindelijk lukte. Ook de vele tropische vogels waar de okapiís het verblijf mee delen, leken op kraamvisite te komen. Het was een komen en gaan van luid kwetterende vogeltjes. Binnen een uur stond het okapietje al stevig op zijn poten en liep rond in het verblijf.

De kleine Gerrit blijft nog achter de schermen in de stal en is nog niet voor bezoekers te zien. Pas als het zijn moeder goed kan volgen, kan het naar het ruime binnenverblijf lopen. Via de webcams op de site en de Blijdorp-app kan iedereen wel een kijkje nemen in de kraamkamer. Op de Blijdorpsite is het geboortefilmpje en de eerste stapjes te bekijken. Dierverzorgster Kim zal regelmatig vloggen over de laatste ontwikkelingen.

De dracht duurde in totaal circa 15 maanden. Kamina is zelf in Rotterdam geboren. Voor dierentuinen blijven okapiís bijzondere en zeldzame bewoners. Blijdorp kent een lange historie met okapi's. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Toen was er nog niet veel bekend over deze mysterieuze diersoort. Okapiís zijn pas begin vorige eeuw voor het eerst ontdekt door Europeanen. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting. Het is extra bijzonder dat er tijdens het 160-jarig Jubileum van de Diergaarde weer een okapi geboren is. Voor Kamina is dit het zesde jong. De vader is Ngwani.

De bedreigde okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd. Deze schuwe diersoort komt alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Okapi Conservation Project in Congo, waar wij als vereniging ook aan hebben bijgedragen.

Terug