image
Foto Marc Damen
 

Vertrek directeur Marc Damen

Verklaring Diergaarde Blijdorp, 18 mei 2016

Met een bezoekersaantal van boven de anderhalf miljoen wist de Rotterdamse Diergaarde zich in 2015 opnieuw te nestelen in de top 5 van Nederlandse dagattracties en was het de best bezochte dierentuin van Nederland.

De recent vastgestelde jaarrekening over vorig jaar laat een positief resultaat zien en naar de toekomst ligt er een goede financiële basis. Voor directeur Marc Damen een mooi moment om na ruim 7 jaar zijn vertrek bij de Diergaarde aan te kondigen.

Onder leiding van Marc Damen heeft Diergaarde Blijdorp een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel bedrijfsmatig als op het vlak van natuurbehoud. Er is hard gewerkt aan achterstallig onderhoud en het ontwikkelen van nieuwe dierverblijven. Van de 23 rijksmonumenten in de Diergaarde zijn er inmiddels 18 in oude glorie hersteld. De personeelslasten daalden en de hoogte van leningen bleef op een acceptabel niveau.

Een bijzondere prestatie, aangezien de gemeente Rotterdam haar subsidie in de periode 2010-2015 heeft teruggebracht van €4.8 miljoen in 2010 tot €800.000 in 2015.

Er is letterlijk en figuurlijk fors vernieuwd. Amazonica, de grootste vlinderkas van Europa, werd een succes. Net als de Afrikaanse Gierenrots, een grote doorloopvoličre waarin onder andere maraboes zich (zoals nergens in Europa) succesvol voortplanten. Het nieuwe verblijf voor ernstig bedreigde zwarte neushoorns is uniek in Nederland. De bezoekersaantallen van Diergaarde Blijdorp bleven de afgelopen jaren op peil en de relaties met vele partners zoals bedrijven, fondsen en natuurbeschermingsorganisaties werden verstevigd. Een doorslaand succes was de samenwerking met Feyenoord en verzekeraar ASR in 2013. Mascotte Olli werd een hit en de commercial met Giovanni van Bronckhorst won de Gouden Loeki. Tenslotte ontving de Diergaarde onlangs de Golden Green Key, de hoogste erkenning van een internationaal keurmerk op het gebied van duurzame bedrijfsvoering.

Na succesvolle jaren en voorafgaand aan een nieuwe fase voor Diergaarde Blijdorp maakt directeur Marc Damen dit jaar graag plaats voor een opvolger. Die zal zich moeten blijven richten op verbouwing en vernieuwing, zoals een upgrading van het Oceanium. De Diergaarde zal voorop blijven lopen en daartoe een meerjarenplan ontwikkelen, bedoeld om haar hoge (internationale) notering op het vlak van recreatie, educatie en natuurbehoud in stand te houden.

Marc Damen blijft tot 1 augustus aan Diergaarde Blijdorp verbonden als directeur, daarna (formeel tot eind 2016) als adviseur. Damen: ‘Ik ga me na ruim 7 boeiende en intensieve jaren oriënteren op een nieuwe uitdaging. Ik kijk met voldoening terug op alles wat ik samen met alle medewerkers van deze prachtige Diergaarde heb mogen neerzetten’.

De Raad van Toezicht van Diergaarde Blijdorp is Marc Damen zeer erkentelijk voor de inzet en passie waarmee hij de Diergaarde succesvol heeft geleid. Zij gaat op zoek naar een nieuwe directeur.

Lees ook: 'Nee, Ik ben niet meneer Blijdorp', AD/RD, 8 juli 2016.

Lees ook: 'Vertrekkend directeur Blijdorp: Wat bezielt mensen om dieren gevangen te houden', Vers Beton, 13 juli 2016.


Lees ook: 'Blijdorp-directeur krijgt Erasmusspeld bij afscheid', AD.nl, 15 september 2016.

Terug