image
logo allwetterzoo muenster
 

Jaarverslag 2016 reisteam

ALV 2017

Net als in 2015 weer zes reizen en net als in 2015 is de AquaZoo in Düsseldorf het weer niet geworden. In totaal gingen het afgelopen jaar 421 Vrienden mee. In 2015 waren dat er 481. Maar ja, toen hadden we ook die hele speciale voorjaarsreis naar Pairi Daiza met maar liefst 153 deelnemers.

Ook qua weer hadden wij niet echt reden tot klagen. Oké, de 34° C tijdens de wandeling door het Wildpark van Han had wel iets minder gemogen...

Van de zes reizen waren er drie uitverkocht. Met name de meerdaagse reizen zijn de laatste jaren erg populair. Bij de andere drie reizen reden we met (een) bijna volle bus(sen).

De voorjaarsreis naar de AllwetterZoo in Münster trok zoals altijd de meeste deelnemers. Kennelijk wil iedereen er in het nieuwe voorjaar op uit trekken. Wat ook mee speelt is dat door de winterlezingen veel reclame gemaakt wordt voor de voorjaarsreis.

De zomerexcursie naar ZOOM Gelsenkirchen leende zich perfect voor een andere opzet. Eén grote dubbeldeksbus, geen koffiestop en een diner 's-avonds in mooie Ryokan restaurant in de dierentuin zelf. Door dit concept hadden we een extra lange dag in ZOOM Gelsenkirchen voor een aanvaardbare prijs. En het weer? Weer zonovergoten!

Wat was minder in 2016?

Hoewel op zich een mooi stukje natuur, was Wildpark Han in deze opzet niet geslaagd. Dit was één van de weinige dierenparken waar ik nog niet geweest was. Het programma sloot ook totaal niet aan bij mijn verwachtingspatroon. Eén dag later hebben we in Amnéville flink gediscussieerd over het nogal omstreden project 'Tiger World'.

Mijn aanvankelijk enthousiasme over 'Wildlands Adventure Zoo' in Emmen werd danig getemperd nadat ik in april 'Wildlands' zelf bezocht had. Ook het contact met 'Wildlands' verliep stroef. Een bus met dierentuinliefhebbers behoorde niet echt tot de doelgroep. Uiteindelijk hebben de vaste deelnemers van de dagtochten via een enquête heel duidelijk NEE gezegd tegen o.a. de extreem hoge prijs. Het alternatief werd Dierenrijk Nuenen. Ook een tuin die nog nooit door de Vrienden bezocht was. Het werd een alleraardigste dag met als minpunt de extreem slechte horeca.

Voor het eerst in 12 jaar heb ik door ziekte geen acte de présence kunnen geven bij de winterexcursie naar Sealife Oberhausen. Gelukkig hebben we in het reisteam genoeg kwaliteit en Greet van Norde heeft de reis prima begeleid.

Nog even een cijfermatig detail van de meerdaagse reizen. Wist u dat de meerdaagse reis 80% vaste deelnemers heeft? De overige 20% is nieuw en een deel van deze 20% wordt weer vast en een gelijk deel van de 80% valt weer af. Volgt u het nog? Ondanks de verschillende achtergronden is het altijd een gezellige samenstelling met elk jaar weer nieuwe deelnemers. Afgelopen jaar was de match nog groter dan voorheen.

En 2017? Het reisteam heeft weer een puik programma opgesteld. Ook nu is de meerdaagse reis naar Frankrijk extreem populair. Een week na de najaarslezing al bijna uitverkocht!

Tekst: Peter Biesta

Terug