image
Blijdorplogo
 

Diergaarde Blijdorp en het doden van surplus dieren

Februari 2014 kwam de dierentuin van Kopenhagen uitgebreid in het nieuws doordat zij een surplus giraf gedood hadden en die onder toeziend oog van het publiek ontleedden en aan de leeuwen voerden. De giraf was surplus omdat het fokprogramma er geen geschikte plek voor kon vinden.

De media heeft daar erg veel aandacht aan besteed. Kopenhagen Zoo heeft al jaren het beleid dat dieren waarvoor geen geschikte plek gevonden kan worden, afgemaakt worden. Zij hebben daar nooit geheimzinnig over gedaan.

Ook in Diergaarde Blijdorp komt het soms voor dat surplus dieren gedood worden en indien mogelijk opgevoerd worden aan de roofdieren. Uiteraard wordt eerst alles in het werk gesteld om voor de dieren een verantwoorde plek te vinden, maar dat lukt helaas niet altijd. Dat betreft onder andere bizons, bantengs, Indische antilopen en onlangs twee Visaya wrattenzwijnen.

De Diergaarde is hier altijd open over geweest. Jaren geleden is het beleid al op de website van Blijdorp geplaatst. Er staat ook een toelichting op de bebording in de tuin naast het Henri Martin huis. Klik hier om het Blijdorp standpunt te lezen.

De directeur van Diergaarde Blijdorp, Marc Damen, heeft op 10 februari 2014 het beleid van de Diergaarde toegelicht bij Pauw & Witteman. Via deze link kunt u dat nog eens bekijken (vanaf minuut 36 + 14 seconden).

In een interview met het Algemeen Dagblad van 13 februari 2016 heeft Damen een en ander nog eens nader toegelicht. Het artikel is na te lezen via deze link

Terug