image
Peter van Norde 2013 Olifantje Nhi Linh3
 
image
Rob Doolaard 2013 Dochter olifant Trong Nhi x

Het jonge olifantje heet Nhi Linh

Zaterdag 24 augustus 2013 onthulden Marcel Kreuger, voorzitter van de Vereniging Vrienden van Blijdorp en Hans Vervat, oud wethouder verkeer en vervoer en adoptieouder van moederolifant Trong Nhi, de naam van het olifantje dat exact twee weken eerder geboren werd.

Uit de meer dan 1000 inzendingen kozen een aantal leden van de Vereniging Vrienden van Blijdorp samen met de olifantenverzorgers de winnende naam: Nhi Linh. Namens de Vrienden zaten de erkende 'olifantenfreaks' Peter Stolk, Marc en Karin Douven en Paul van Rijswijk in de jury.

De winnende naam werd ingestuurd door Blijdorp-abonnementhoudster Diana van Maurik, die samen met haar 11-jarige dochter de naam heeft bedacht. De reden om deze naam in te sturen, was volgens Diana: “We vonden het leuk om een stukje van de naam Trong Nhi mee te nemen en na wat zoeken zijn we op Nhi Linh gekomen. Nhi betekent klein en Linh betekent zachtaardige geest. Naar onze mening erg toepasselijk”.

Op youtube kunt de feestelijkheden nog eens bekijken.

***

Het leven van het op 10 augustus geboren olifantje kende een roerige start. De tante die het jong direct na de geboorte opving, Bangka, koesterde zulke sterke moedergevoelens voor Nhi Linh, dat ze het jong niet aan de echte moeder wilde teruggeven. Gelukkig produceert Bangka ook nog melk voor haar drie jaar oude dochter Faya, maar blij was Blijdorp niet met deze situatie.

De Diergaarde besloot niet verder in te grijpen en de natuur haar gang te laten gaan. In de middag liep het jong toch onverwacht naar Trong Nhi en dronk daar acht minuten van heerlijke rijke melk en sindsdien zijn Trong Nhi en haar kalf Nhi Linh onafscheidelijk.

***

De Vrienden hebben een speciale relatie met de olifanten in Blijdorp. In 1975 schonken de Vrienden olifant Irma, geboren in Kopenhagen Zoo, aan Diergaarde Blijdorp. Deze olifant is de stammoeder van onze olifantenkudde geworden. Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de Vereniging is Irma op 13 januari 2013 benoemd tot erelid van de Vriendenvereniging.

In de jaren '80 financierden de Vrienden een nieuwe stal voor olifantenbul Ramon, zodat hij gescheiden van de kudde kon leven. Zoals dat hoort bij olifanten.

In 1994 droegen de Vrienden 1 miljoen gulden bij aan de realisatie van Taman Indah.

***

De kudde van Blijdorp bestaat nu uit de volwassen man Timber, de drie volwassen vrouwtjes Irma, Bangka en Trong Nhi, de peuter Faya en Nhi Linh. Vader Timber bemoeit zich niet met de opvoeding. Een mannetjesolifant (bul) leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie en zoekt alleen in de paartijd de vrouwtjes op.

Terug