image
Koos van Leeuwen - 13 maart 2011 - Sloop kattenrotonde
 
image
Koos van Leeuwen - 13 maart 2011 - Sloop kattenrotonde2

Edelweiss in plaats van kattenrotonde

Na afloop van de laatste winterlezing van het seizoen 2010-2011 hebben de Vrienden een begin gemaakt met de sloop van de kattenrotonde.

De sloop van de rotonde was een afspraak met Diergaarde Blijdorp. In ruil voor de financiering van het nieuwe wasberenverblijf mochten de Vrienden dit sterk verouderde verblijf (er werden ooit jaguars en poema's in gehouden!) slopen.

De winnaars van een leuke kennisquiz aan het eind van de lezing van Harald Schmidt, Andrea Keller en Bep Jaspers, hadden de eer om de sloopwerkzaamheden te verrichten. Een paar gerichte klappen betekenden het einde van het eerste muurtje. Een aannemer maakte het karwei verder af.

De kattenrotonde heeft plaatsgemaakt voor een Europees alpine landschapje. De botanische afdeling had al lang de wens om een collectie alpine planten te tonen. Dankzij deze ruimtelijke mogelijkheid en de schenking van een enorme vracht keien door het Havenbedrijf Rotterdam, kon deze wens daadwerkelijk worden gerealiseerd.

De meeste rotsplanten zijn echte zonaanbidders en dat komt goed uit want op het rotspleintje is er aan zon geen gebrek. Er is tevens een bodem aangebracht die het water goed doorlaat en afvoert. Ook dit is belangrijk voor het welbevinden van de planten. Bijzonder is dat ook de bekende Edelweiss een plekje heeft gekregen in het alpine landschap. Deze plant is zo zeldzaam dat ze alleen voorkomt in de onherbergzame gebieden van de Alpen en nu dus ook in Blijdorp. De bezoekers kunnen door het landschapje heen lopen.

Terug