image
Rob Doolaard 2013 Taart voor erelid Irma2
 
image
Rob Doolaard 2013 erelid Irma geniet van de taart

Olifant Irma erelid van jarige Vereniging Vrienden van Blijdorp

Bewoonster Diergaarde Blijdorp krijgt taart aangeboden door de leden

Verstuurd 13 januari 2013

Olifant Irma is benoemd tot erelid van de Vereniging Vrienden van Blijdorp, met 5500 leden de grootste onafhankelijke dierentuinondersteunende vereniging van Europa. De Vrienden deden dit ter ere van hun jubileum. In 2013 bestaat de vereniging 50 jaar.

De 42 jaar oude bewoonster van de Rotterdamse Diergaarde, in 1975 door de vereniging aan de dierentuin geschonken, kreeg door twee 50-jarige leden (Henk Slootweg en Annemarie van Oostende) een stro en -fruittaart aangeboden om haar zo symbolisch voor altijd aan de vereniging te verbinden.

De traktatie werd gretig door de olifant aangenomen. De uitreiking gebeurde in het verblijf van de olifanten in Taman Indah, een tropische hal waaraan de Vrienden in 1994 substantieel bijdroegen.

Irma is de leidster van de groep olifanten in Blijdorp en maakte in haar leven al heel wat mee. Geboren op 18 september 1970 in Kopenhagen, verhuisde ze in 1975 naar Rotterdam.
Ze kreeg vier jongen. Haar eerste jong, Bernhardine, werd geboren op 16 juni 1984 en was de eerste olifant die in een Nederlandse dierentuin werd geboren.

In 1994 verhuisde ze van het oude olifantenperk nabij de Rivierahal, naar de nieuw gebouwde tropische hal Taman Indah, waar ze met haar familie nog altijd woont.

Een vijfde zwangerschap leidde enkele jaren terug niet tot een geboorte: het dode jong bleef in Irma's lichaam zitten. Ongeveer een jaar later werd het kalf alsnog geboren, wat uitmondde in een operationele verwijdering, die Irma wonder boven wonder overleefde. De olifant maakt het nu goed, en 'trompert' regelmatig vrolijk door haar verblijf.